hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar/TL yeniden 2.95'in üzerini test etti

    Dolar/TL yeniden 2.95in üzerini test etti
    expand

    Global piyasalarda Çin ekonomisinde yavaşlama kaynaklı tedirginlik ile gelişmekte olan ülke para birimlerindeki negatif performansa paralel olarak TL, dolar karşısında değer kaybederken, Irak'ta 18 Türk vatandaşının kaçırılması da kurdaki yükselişte etkili oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu sabah güne 2.93 seviyelerinden başlayan dolar/TL, küresel piyasalardaki hareketi izlerken, Irak'ta yaşanan gelişmelerin de etkisiyle yükselerek 2.95'i aştı. Dolar/TL 2.9525'e kadar yükseldikten sonra küresel piyasalardaki satış baskısının hafiflemesiyle yönünü sınırlı aşağı çevirerek saat 1725'te 2.9459/2.9465 seviyesinde işlem gördü. Aynı saatte sepet bazında TL ise 3.1271/3.1273, euro/TL 3.3087/3.3098 seviyesindeydi.

    Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Habibiye bölgesinde bir stadyum şantiyesinde çalışan 18 Türk vatandaşı sabaha karşı üniformalı kişilerce kaçırıldı.

    Irak'ta 18 Türk işçi kaçırıldı

    Bir bankanın döviz masası işlemcisi küresel piyasalarda son günlerde yaşanan satış baskılarına dikkat çekerek, "TL son iki gündür iyi tutunuyordu. Ancak bu dün bazı medya gruplarına yapılan baskınlar bugün de Irak'ta yaşananlar sonrası bu seyir sona erdi. Dış verilerin satış baskısını devam ettirecek boyutta gelmemesi sonrası kurda bir miktar aşağı geldik. TL için orta vadede ise olumlu bir yorum yapmak çok da kolay değil" dedi.

    Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, medya, enerji, madencilik gibi alanlarda faaliyet gösteren Koza İpek Holding'e ait şirketlerde dün operasyon gerçekleştirmiş ve bankacılar bu operasyonun muhalif diğer medya geneline yönelik devam etme olasılığının piyasada baskı yarattığını belirtmişlerdi.

    Başka bir bankacı da, "TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla birkaç gündür daha iyi performans gösteriyordu, bugün ise arayı kapatıyor diyebiliriz. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinde büyüme endişeleri devam ediyor, yurtiçinde ise doğudaki gelişmeler de yardımcı olmuyor. Dolar/TL 2.90-2.95 bandına sıkışmıştı, bugün ise bu bandın üzerine çıkıyor" dedi.

    Çin ekonomisindeki yavaşlamanın dünya genelinde bir yavaşlamaya neden olacağı endişeleri piyasalarda risk iştahında bozulmaya neden oluyor.

    TL iki gündür diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyi bir performans göstermiş, analistler bu pozitif ayrışmaya neden olarak; Çin'in büyümesinin yavaşlayacağı endişelerinin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde sert satışlara neden olmasına karşılık Türkiye'nin doğrudan ticaret ilişkisinin az olmasını ve kısa süre önce bir ihtimal olmaktan çıkan AKP'nin tek başına iktidara gelme olasılığının önceki günkü Konda anketi ile birlikte yeniden gündeme gelmesini göstermişti.

    1 Kasım'da yenilenecek seçim öncesi siyasi gelişmeler piyasanın ana gündem maddesi olmayı sürdürüyor. İç ve dış güvenlik endişelerinin arttığı, ABD'nin 10 yıl aranın ardından er ya da geç faiz artışlarına hazırlandığı ve TCMB'nin faiz tarafında bir adım atmak için Fed'i bekleyeceğine işaret ettiği bir dönemde yaşanan seçim süreci ise siyasi belirsizlik nedeniyle TL'yi baskılayan ana unsurlar olarak ön plana çıkıyor.

    Haziran'da yapılan genel seçimlerde 13 yılın ardından tek başına iktidar olamayan AKP kendi yaptırdığı anketlerde halen TBMM'de çoğunluğu yakalayacak bir oy oranına ulaşamazken, 10 milletvekilli daha elde edebileceği beklentisiyle Saadet Partisi (SP) ile ittifaka gitmeyi değerlendiriyor.

    Haziran'daki seçimde yüzde 40.9 oy ile 258 milletvekili çıkaran AKP, tek başına iktidarı yeniden elde etmek için gerekli 276 sandalyenin altında kalmıştı. Büyük Birlik Partisi (BBP) ile blok oluşturarak seçime giren SP'nin oy oranı son seçimde yüzde 1.5-2 aralığında hesaplanıyor.

    Tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde dün spot piyasada ortalama bileşik faiz yüzde 10.21, valörde son işlem yüzde 10.22 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.27'ye yükseldi valörde son işlem ise yüzde 10.26 bileşik seviyesinden gerçekleşti.

    İki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde ise dün spot piyasada ortalama bileşik faiz yüzde 11 seviyesinde gerçekleşti. Bugün spot kapanışta ise ortalama bileşik faiz yüzde 10.99 oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow