hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Koç ve Sabancı'nın hamlesi kâr satışlarını tetikledi

    Koç ve Sabancının hamlesi kâr satışlarını tetikledi
    expand

    Koç ve Sabancı hisseleri aile bireylerinin pay satış açıklamaları sonrası sert düştü. Bu düşüşün de etkisiyle BIST 100 de gün sonuna kayıpla girdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarihi zirveye ulaşan BIST-100 endeksinde ağırlığı yüksek hisselerden Koç ve Sabancı Holding'de aile bireyi hissedarlar pay satış kararı alırken; analistlerin "kâr realizasyonu" olarak nitelediği pay satışının baskıladığı iki hissede sert düşüş gözleniyor. Sabancı'da yüzde 4, Koç'ta ise yüzde 7'ye yaklaşan iskontolu satış fiyatı piyasada "alarm verici" seviyelerde görülmemesine karşın, analistlerin "psikolojik" olarak değerlendirdiği etkiyle şirketlerin iştirak hisseleri de satıcılı hareket ediyor.

    Koç ailesi üyeleri, Koç Holding sermayesinin yüzde 4.22'sine karşılık gelen 107 milyon lira nominal değerli hissenin yurtdışında yerleşik kurumsal yatırımcılara satışına karar verirken; hisselerin satış fiyatı pay başına 15.87 lira olarak belirlendi. Fiyat, dünkü kapanışın yüzde 6.8 altında yer alırken; hisseler saat 17.30'da yüzde 6.7 kayıpla 15.88 liradan işlem görüyor.

    Diğer yandan Ünlü&Co, Sabancı ailesinin bazı üyelerinin şirkette 100 milyon dolarlık hisse satışı için kendisini yetkilendirdiğini duyururken; satış fiyatının hissenin dünkü kapanış fiyatına göre yüzde 4 civarı iskontolu gerçekleşeceğini belirtti. Sabancı Holding hisseleri dün günü 11.1 lirada tamamlamıştı. Hisseler bugün 10.66 liraya kadar gerilemesinin ardından saat 17.30'da yüzde 3.7 düşüşle 10.69 liradan işlem görüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünlü&Co'nun açıklamasında, söz konusu satış işlemine 21 uluslararası kurumsal yatırımcının katılacağı belirtildi. Sabancı Holding'den Reuters'a yapılan değerlendirmede, söz konusu hisse satışının yönetimdeki aile bireyleri tarafından yapılmadığı ve hissedarlık oranının bildirim zorunluluğunun altında kalması nedeniyle konuya ilişkin bir açıklama yapılmayacağı kaydedildi.

    'BIST'teki ralli kâr realizasyonu satışlarını tetikleyebilir'

    İki hissedeki pay satışlarının zamanlaması ile ilgili değerlendirmede bulunan TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Borsa İstanbul'un 2017'de dolar bazında yüzde 24 ralli ederekdünyanın en iyi üçüncü gelişmekte olan ülke borsası olması, özellikle rallinin başladığı 12 Ocak gününden yüzde 40 dolar bazlı getiriye sahip olması tabii ki kâr realizasyon satışlarını kurumsal yatırımcı bazında tetikleyebilir" dedi ve ekledi:

    "Koç ve Sabancı Holding aile birey satışlarını da bu gözle irdelemek gerektiğine inanıyorum. Önemli bir yukarı hareketlilik içindeki borsalarda dünyanın her yerinde şirket ve holding sermayedarları tarafından bu tip satışlar olur. Bunlar tesadüfi olarak dün akşam yaşadığımız gibi aynı geceye denk düşebilir."

    Pay satışlarında kritik noktanın, iskontonun nerede oluştuğu konusu ile satışların nasıl ve kimin tarafından karşılandığı olduğunu belirten Ökte, "Çoğu piyasa oyuncusu kapanış seviyesinin yüzde 10 üzeri iskontoyla gerçekleştirilen satışları iyi değerlendirmezler. Koç ya da Sabancı Holding satışlarında piyasanın seviyesi açısından bu tip alarm verecek iskonto yok"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BIST 100'ü aşağı çekti

    Bugün sert satışlarla karşılaşan Sabancı ve Koç Holding hisseleri saat 17.30 itibarıyla işlem hacminde de ilk iki sırada yer alıyor. İki hissedeki güçlü satışlar, küresel hisse senetleri piyasasındaki pozitif havaya rağmen BIST-100 endeksini de aşağı çekerken; endeks yüzde 0.65 kayıpla hareket ediyor.

    Gelişmekte olan ülkeler endeksi ise aynı saatte yüzde 0.85 yükselişte. BIST-100 endeksi dün 98,794 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.

    Bugün ise küresel piyasalardan negatif ayrışan endekste saat 16.30 itibarıyla gözlenen yaklaşık 600 puanlık düşüşün çok büyük kısmı Koç ve Sabancı hisselerindeki satışlardan kaynaklanıyor.

    İştirak hisseleri de satıcılı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şirketlerin iştirak hisselerinde de satıcılı seyir gözlenirken; satışların dikkat çektiği hisselerden Ford Otosan yüzde 2.5, Arçelik yüzde 2.3, Tofaş yüzde 1.8, Tüpraş yüzde 1.1, Yapı Kredi Bankası yüzde 1.3, Akbank da yüzde 0.6, Çimsa yüzde 1.4 düşüşte. Ökte, iştirak hisseleri ile ilgili yaptığı değerlendirme ise, Koç ve Sabancı Holding satışlarında alarm verecek bir iskonto olmamasına rağmen, iştirak hisselerinin baskılanmasının normal olduğunu belirterek şöyle konuştu:

    "Ancak şu negatif düşünce de, yatırımcıların kafasının bir yerine yerleşti. Bundan sonra hangi hissede satış gelecek? Koç ya da Sabancı Holding’in iştirak hisselerinin holding hisselerindeki aile satışı sonrası baskılanması doğaldır çünkü fiyat ne kadar iyi oluşursa oluşsun, iştirak hisselerindeki yatırımcılar adına psikolojik bazda bu bir negatiftir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow