hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar ABD büyümesi ile pozitif

    Küresel piyasalar ABD büyümesi ile pozitif
    expand

    Küresel piyasalar, dün açıklanan ABD 2'nci çeyrek GSYH verisinin beklentileri aşmasının ardından alımların güçlenmesi ile pozitif bir seyir izliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de dün açıklanan 2'nci çeyrek GSYH verisi yüzde 3,7 artışla, yüzde 3,2 olan beklentileri aşarken, kişisel tüketim harcamaları beklentiler doğrultusunda, bekleyen konut satışları ise beklentilerin hafif altında artış kaydetti.

    Analistler, büyüme verisinin beklentileri aşmasının ardından ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin şimdilik azaldığını ve başta emtia ve pay piyasaları olmak üzere alışların güçlendiğini ifade etti.

    ABD'de büyüme hız kazandı

    Dün ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,16'dan yüzde 2,21'e çıkarken, ham petrol fiyatları ise yüzde 9,7 yükseldi. Emtia fiyatlarındaki hızlı toparlanmadan da destek bulan Dow Jones endeksi yüzde 2,27, S and P 500 endeksi yüzde 2,43 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,45 artış kaydetti.

    Dolar ve euro güne nasıl başladı?

    Avrupa tarafında, ABD verilerinin ardından artan küresel risk iştahı ve geçen hafta başlayarak bu hafta başına kadar devam eden sert düşüşün tepki alımlarının güçlenmesi ile pay piyasalarında yüzde 3'ü aşan yükselişler görüldü, euro/dolar paritesi 1,1364'ten 1,1203'e kadar geriledi.

    Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 3,18, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,49 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 3,56 değer kazandı. Analistler, bugün Almanya'da TÜFE ve İngiltere'de 2'nci çeyrek GSYH ile Avro Bölgesi tüketici güveni endeksinin takip edileceğini ifade ediyor.

    Asya tarafında, Çin Merkez Bankası'nın faiz ve zorunlu karşılık indiriminin ardından piyasaya likidite enjekte etmesi ile Şanghay bileşik endeksi yükselişini ikinci güne taşıyor. Şu dakikalarda Şanghay bileşik endeksi yüzde 2,31, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,69 ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 1,43 yükseliş kaydetti.

    Yurt içinde küresel piyasalara paralel hareket eden BIST 100 endeksi, düşüş eğilimindeki döviz kurları ve faizlerden de bulduğu destekle 75.000 puanın üzerini test etti ve günü yüzde 1,63 artışla 74.813 puandan tamamladı.

    Analistler, bugün ABD'de başlayacak ve dünya merkez bankaları başkanlarının bir araya geleceği Jackson Hole toplantısında, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in katılmaması nedeniyle Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın söylemleri ile Avrupa ve ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini belirtiyor.

    BIST 100 endeksinin 75.000 ve 76.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu aktaran analistler, olası düşüşlerde ise 73.400 desteğinin öne çıkacağını kaydediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow