hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar Fed sonrası negatif

    Küresel piyasalar Fed sonrası negatif
    expand
    KAYNAKAA

    Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) beklentiler doğrultusunda faizlerde değişiklik yapmamasına karşın negatif bir seyir izliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) iki günlük haziran toplantısının ardından gösterge faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutma kararı aldı.

    ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelleyen Fed, bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 2,2'den yüzde 2,0'ye, 2017 yılına ilişkin ortalama büyüme tahminini de yüzde 2,1'den yüzde 2,0'ye düşürdü.

    Fed Başkanı Janet Yellen, karar sonrası gerçekleştirdiği basın toplantısında "Her toplantıda istihdam piyasasını, enflasyonu, tüketim harcamalarını ve diğer verileri dikkatle izleyeceğiz, her toplantı canlı. Faiz artırım ihtimali bulunmayan hiçbir toplantı yok" ifadelerini kullanırken karar metninde Fed üyelerinin 6'sının bu yıl sadece bir kez faiz artırılmasının uygun olacağı görüşünü bildirmesi dikkati çekti.
    FED faiz oranlarını değiştirmedi
    ABD'de dün dolar endeksi dar bant içinde dalgalı bir seyir izlerken Dow Jones endeksi yüzde 0,20, S and P 500 endeksi ve Nasdaq endeksi yüzde 0,18 değer kaybetti.

    Japonya Merkez Bankası (BoJ) da bugün faiz ve para politikasında bir değişikliğe gitmezken düşüş eğilimindeki petrol fiyatları ve dolar/yen paritesi, pay piyasaları üzerindeki satış baskısını artırdı. Dolar/yen paritesinin, merkez bankalarının kararlarının ardından sert şekilde değer kaybederek Ağustos 2014'ten bu yana en düşük seviyeye gerilediği görülüyor. Bu gelişmelerle bugün Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 3,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,4 azaldı.

    Dün günü yükselişlerle tamamlayan Avrupa borsalarında bugün açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

    Yurt içinde, dün Fed kararı öncesinde piyasalarda sakin bir seyir izlenirken Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi gelen tepki alımlarıyla 4 günlük düşüşünü sonlandırdı ve günü yüzde 0,63 artışla 76.237 puandan tamamladı.

    Analistler, 23 Haziran'da İngiltere'de gerçekleştirilecek AB referandumu, Fed sonrası para piyasalarındaki belirsizlik, büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edilmesi ve düşüş eğilimindeki petrol fiyatları ile güçlenen yenin, risk iştahını azalttığını ifade ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow