hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar FED tutanaklarını bekliyor

    Küresel piyasalar FED tutanaklarını bekliyor
    expand
    KAYNAKAA

    Küresel piyasalar, dün genel olarak pozitif bir seyir izledikten sonra bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) eylül ayı toplantı tutanaklarına odaklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de dün veri gündeminin zayıf olmasının etkisiyle hisse ve sektör bazlı hareketler öne çıktı. Emtia fiyatlarının yükselişinden destek bulan şirket ve sektör varlıklarındaki yükselişlerle pay piyasaları pozitif görünümünü korurken, dolar endeksi yatay seyretti.

    Dün ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,03'ten yüzde 2,09'a yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,73, S and P 500 endeksi yüzde 0,80 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,90 değer kazandı.

    Analistler, bugün haftalık işsizlik başvuruları ve piyasaların kapanışına yakın açıklanacak Fed toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirtiyor.
    Petrol fiyatları yükselişini sürdürüyor
    Avrupa tarafında, bugün açıklanacak İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı tutanaklarının takip edileceği dile getiriliyor.

    Dün Almanya ve İngiltere'de açıklanan sanayi üretimi verilerinin ardından avro/dolar paritesi 1,1210 - 1,1280 aralığında yatay bir seyir izlerken, pay piyasaları yükseliş eğilimini korudu. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,68, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,14 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,16 değer kazandı.

    Asya tarafında, bir haftalık tatilin ardından bugün işleme açılan Çin borsasında yüzde 3'ün üzerinde yükselişler görülürken, Japonya'da açıklanan çekirdek makine siparişleri verisinin beklentilerin oldukça altında kalmasının ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 1 değer kaybetti.

    Yurt içinde, küresel piyasalarda artan risk iştahı ile döviz kurları ve faizler düşmeye, pay piyasaları banka hisseleri öncülüğünde yükselişine devam etti.

    Dün 2,9158'e kadar gerileyen dolar/TL, gece uluslararası piyasada toparlayarak şu dakikalarda 2,9460 seviyelerinde dengelendi. BIST 100 endeksi ise düşen döviz kurları ve faizlerin özellikle banka pay piyasalarını desteklemesi ile günü yüzde 1,86 yükselişle 78.698,17 puandan tamamladı.

    Analistler, bugün yurt içinde sanayi üretimi verileri, yurt dışında ise BoE faiz kararı ve Fed toplantı tutanaklarının izleneceğini ifade ediyor.

    AA Finans'ın gerçekleştirdiği beklenti anketine göre ekonomistler, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 artmasını bekliyor.

    Ankete katılan ekonomistler, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 artmasını, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise bir önceki aya göre yüzde 0,2 artmasını öngörüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow