hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar Fed tutanaklarını bekliyor

    Küresel piyasalar Fed tutanaklarını bekliyor
    expand
    KAYNAKAA

    Küresel piyasalar, yoğun veri trafiğinin etkili olduğu geçen haftayı pozitif tamamlamasının ardından, yeni haftada açıklanacak imalat sanayi verileri ve ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarına odaklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     ABD'de, geçen hafta Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının, yılın ilk yarısında en az bir faiz artırımı yapılacağına ilişkin beklentileri artırmasına karşın dolar endeksi yatay bir seyir izlerken, pay piyasalarında rekor üzerine rekorlar kırıldı. Geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerin genel olarak beklentileri aşması ve şirketlerin 2016 yılı karlarının iyimserliği artırması ile New York borsası tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışlarını gerçekleştirdi.

    Analistler, ABD'de bu hafta Fed'in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin tutanaklar ve Fed üyelerinin açıklamaları ile imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) takip edileceğini belirterek, bugün resmi tatil nedeniyle piyasaların kapalı olacağını ifade ediyor. Avrupa tarafında, açıklanan Avro Bölgesi 4'üncü çeyrek büyüme verisinin yüzde 1,7 artışla beklentilerin hafif altında kalmasına karşın, küresel piyasalarda etkili olan risk iştahının etkisiyle borsalarda yükselişler görüldü.

    Haftalık bazda Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,77, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,81 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,57 değer kazandı.
    Bugün Japonya'da açıklanan dış ticaret fazlasının beklentileri aşmasının ardından dolar/yen paritesi sınırlı bir yükselişle 113'ün hemen üzerinde dengelendi, Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,1 artışla tamamladı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise kapanışa yakın yüzde 0,7 artış kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yurt içinde, geçen hafta küresel piyasalarda artan risk iştahı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) hamleleri ile düşüş eğilimindeki döviz kurlarının desteği ile BIST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 0,73 değer kazanarak 30 Ocak 2015 tarihinden bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.
    Analistler, bu hafta Fed tutanakları ve açıklanacak makroekonomik verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, ABD Başkanı Donald Trump'ın söylem ve atacağı adımların da takip edileceğini dile getirdi.

    Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

    10.00 Türkiye, şubat ayı tüketici güveni
    10.00 Türkiye, ocak ayı yurt dışı ÜFE
    10.00 Almanya, ocak ayı ÜFE
    18.00 Avro Bölgesi, şubat ayı tüketici güven endeksi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow