hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar Yellen'a odaklandı

    Küresel piyasalar Yellena odaklandı
    expand
    KAYNAKAA

    Küresel piyasalardaki negatif seyir ve yüksek volatilite devam ederken, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın bugün ve yarın Kongre'de yapacağı sunumun piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Piyasalar, ekonomik aktiviteye yönelik endişeler ve düşük petrol fiyatlarının enerji ile finans sektörünü olumsuz etkileyeceği beklentileriyle negatif seyrini dün de sürdürdü.

    Fed'in bu endişeler ve piyasalarda artan volatilitenin etkisiyle bu yıl içinde yapması beklenen faiz artırımlarını erteleyebileceği yorumları dolar endeksinin yaklaşık 4 ayın en düşüğüne gerilemesine neden olurken, azalan risk iştahı ile gelişmiş ülke tahvilleri ve değerli metallerde alış ağırlıklı bir seyir izleniyor.

    Analistler, bugün saat 17.00'de başlaması beklenen Yellen'in Kongre'deki sunumu ve sorulara vereceği cevapların Fed'e ilişkin beklentileri şekillendirebileceğini ve piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.
    O kanun değişti! İşte yeni haklar...
    ABD'de dün açıklanan toptan eşya stokları verisinin beklentilere yakın gelmesinin ardından pay piyasalarında dalgalı bir görünüm hakimdi. Gün içindeki sert dalgalanmalara karşın dün Dow Jones endeksi yüzde 0,08, S and P 500 endeksi yüzde 0,07 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,35 değer kaybetti.

    Avrupa tarafında Almanya'da açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentilerin aksine yüzde 1,2 gerilemesinin ardından DAX endeksi yüzde 1,11, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,00 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,69 değer kaybetti.

    Asya tarafında ise Çin, Hong Kong ve Güney Kore piyasalarında resmi tatilin devam etmesi nedeniyle bugün de işlem yapılmazken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 2,31 azalışla tamamladı.

    Yurt içinde, küresel piyasalara bağlı olarak gün içinde borsa ve TL üzerinde satış baskılarının etkisini artırdığı görülse de özellikle günün son bir saatindeki tepki alımları kayıpları sınırladı.

    Dün 2,96'nın üzerini gören dolar/TL 2,93 seviyelerine gerilerken, BIST 100 endeksi de 70.373 puana kadar geriledikten sonra kayıplarının bir kısmını telafi etti ve günü yüzde 0,82 azalışla 71.415 puandan tamamladı.

    Analistler, BIST 100 endeksinin 70.000 seviyesinin destek, 72.500 seviyesinin direnç konumuna geldiğine değinerek, dolar/TL'de ise 2,9220 - 2,9650 bandının izleneceğini vurguluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow