hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalar baskı altında

    Piyasalar baskı altında
    expand

    ABD başkanlık seçimlerinde iki aday arasındaki oy farkının kapandığına yönelik belirtiler ve yurtiçinde artan siyasi ve jeopolitik gelişmelere ilişkin endişelerle dolar/TL dün akşam saatlerinde 3.12 seviyesini aşarken, piyasalar ağırlıklı olarak bir haftadan az süre kalan ABD seçimlerine odaklanmış durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankacılar risklerin devam etmesi halinde geçen hafta 3.1273 ile tarihi zirvesini gören dolar/TL'de 3.15 seviyelerine doğru hareket görülebileceğini belirtiyor.

    Motorlu araçların vergilendirmesinde yeni dönem başlıyor

    Seçimler nedeniyle her ne kadar önemini kaybetmiş gibi dursa da bugün saat 2100'de sonuçlanacak olan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz toplantısını da izleyen piyasada faizlerin sabit tutulacağı ancak ABD ekonomisinin güç kazanmasına paralel olarak Aralık ayında faiz artıracağının ipuçlarının verileceği tahmin ediliyor.

    Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, saat 1155'te Almanya hizmetler PMI ve işsizlik, saat 1200'de Euro bölgesi imalat PMI, saat 1515'te ABD ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak.

    Piyasalar seçimi Demokratların adayı Hillary Clinton'ın kazanacağı yönündeki yaygın beklentilerini Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın oy farkını kapattığına yönelik belirtilerin etkisiyle tekrar değerlendirmeye başladı. Buna paralel olarak paranın riskli varlıklardan Japon yeni ve altın gibi güvenli limanlara kaydığı görülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yatırımcıların Trump'ın başkanlık seçimini kazanacağına dair endişeleri, Clinton'un dışişleri bakanlığı döneminde usulsüz eposta kullanımına dair FBI'ın yeni bir inceleme başlatılmasını takiben son birkaç seansta artmış duruda.

    Clinton ABD'deki mevcut politikaları sürdürecek, Trump ise dış politika, ticaret ve sosyal konularda izleyeceği tahmin edilen yeni politikalar nedeniyle belirsizlikler yaratacak bir aday olarak görülüyor.

    Reuters/Ipsos tarafından Pazartesi yayınlanan bir anket Clinton'ın hâlâ Trump'ın beş puan üstünlükle başkanlık yarışına devam ettiğini gösterirken, başka anketlerde Trump 1-2 puan önde görülüyor.

    Seçimlerden beklenmedik bir sonuç çıkması halinde Fed'in yıl sonunda yapması beklenen faiz artırımının gecikebileceği yönünde endişeler de bulunuyor.

    Dolar/TL bu sabah itibariyle 3.12 etrafında hareket ederken, global olarak riskli varlıklara yönelik iştahın azalmasının yanı sıra yurtiçi riskler de TL'nin değer kaybında etkili oluyor.

    AKP, başkanlık sistemini de öngören anayasa değişiklik tekliflerini hazırlarken, MHP teklifi gördükten sonra karar vereceğini açıkladı. Muhalefet partileri CHP ve HDP ise sisteme karşı duruşlarını koruyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer taraftan dün TSK'nın Irak sınırındaki Silopi ve Şırnak'a zırhlı araç sevk etmesi jeopolitik endişeleri artırdı.

    Dün akşam saatlerinde 3.1230'a kadar yükselen dolar/TL, bu sabah saat 0851'de 3.1185/3.1205 seviyesinde.

    Sepet bazında TL bu sabah 3.2850/3.2874, euro/TL ise 3.4514/3.4541 seviyesinden işlem görüyor.

    Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 10.05 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 10.13 oldu.

    Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde dün spot kapanış yüzde 9.18 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 9.32 oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow