hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalar FED sonrası pozitif seyrediyor

    Piyasalar FED sonrası pozitif seyrediyor
    expand
    KAYNAKAA

    Küresel piyasalar, dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının ardından pozitif bir seyir izliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de dün akşam açıklanan Fed'in ekim ayı toplantısına ait tutanaklar, birçok Fed yetkilisinin faiz artırımına aralık ayında başlanmasını desteklediğini ortaya koydu.

    Fed'in faizleri sabit tutma kararını, 1'e karşı 9 oyla aldığı ekim toplantısının tutanaklarında, komite üyelerinin ilk faiz artış zamanlamasına ilişkin fikir ayrılıklarının sürmesi de dikkati çekti.

    Tutanaklarda, "Üyeler, normalleşme sürecinin zamanlaması ve hızıyla ilgili çeşitli konulara odaklandı. Bazı katılımcılar, parasal normalleşme süreci için gerekli şartların halihazırda sağlandığını belirtti. Üyelerin birçoğu ise mevcut ekonomik durum ile faaliyetlere yönelik görünüm, iş gücü piyasası ve enflasyona ilişkin değerlendirmeleri ışığında faiz artışı için gerekli şartların bir sonraki toplantıya kadar sağlanacağını öngördü. Bununla birlikte üyeler asıl kararın, gelecek verilerin orta vadeli ekonomik görünüme etkilerine bağlı
    olacağını vurguladı. Ancak diğer üyelerden bazıları, aralık toplantısına kadar gelecek verilerin faiz artışını uygun kılmasının mümkün olmadığı sonucuna vardı" ifadeleri kullanıldı.
    FED faiz artışı sinyali verdi
    Tutanakların arından pay piyasalarında hızlı yükseliş, dolar endeksinde ise sınırlı da olsa düşüş gözlendi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 1,42, S and P 500 endeksi yüzde 1,62 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,79 değer kazandı, dolar endeksi 99,60'tan 99,20'ye geriledi. Analistler, piyasaların veri odaklı seyrini sürdüreceğini belirterek, Fed'in aralık ayı toplantısına kadar dalgalı bir seyir izlenebileceğini dile getiriyor.

    Avrupa tarafında, dün pay piyasalarında genel olarak yatay hareketler görülürken, Fed tutanakları sonrasında avro/dolar paritesi 1,06 sınırından 1,07'nin üzerine çıktı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,10 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,62 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,16 yükseldi.

    Asya borsaları, dünkü Fed tutanaklarının ardından küresel piyasalarda etkisini artıran pozitif hava ve Japonya Merkez Bankasının (BoJ) teşviklere devam edeceğini açıklaması ile yükseldi.

    BoJ bugün para politikasında ve faizlerde değişikliğe gitmezken, açıklanan dış ticaret açığı verisi ise beklentilerin oldukça altında kaldı. Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1,07 primle tamamladı, Çin'de Şanghay bileşik endeksi de şu dakikalarda yüzde 1,16 değer kazandı.

    Yurt içinde, dün döviz kurlarındaki yatay seyre karşın BIST 100 endeksinin düşüş eğilimini sürdürmesi dikkati çekti. Endeks, dün 81.500 puan sınırına kadar yükseldikten sonra etkisini artıran satışlarla düşüşe geçerek yüzde 0,79 azalışla 80.514 puandan kapandı.

    Analistler, endeksin kritik 81.000 desteğinin altında kapanış yaptığını hatırlatarak, tekrar bu seviyenin üzerine çıkamaması durumunda satış baskılarının sürebileceğini ancak küresel piyasalardaki pozitif havanın desteği ile güne yükselişle başlayabileceğini öngörüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow