hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalar kritik haftaya negatif başladı

    Piyasalar kritik haftaya negatif başladı
    expand
    KAYNAKAA

    Küresel piyasalar haftaya Asya piyasalarındaki negatif görünüm ile başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de geçen hafta büyüme verilerinin beklentiler doğrultusunda gelmesi ve Şükran Günü tatili nedeniyle pay piyasalarında dar bant içinde düşük işlem hacimli bir seyir izlendi.

    Cuma günü yarım gün işlem yapılan piyasalarda dolar endeksi yükseliş eğilimini sürdürerek 8 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

    Dow Jones endeksi yüzde 0,08 değer kaybetti, S and P 500 endeksi yüzde 0,06 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,22 değer kazandı. Analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) 15-16 Aralık'ta gerçekleştireceği toplantı öncesinde bu hafta cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin kritik öneme sahip olduğunu dile getiriyor.
    Schengen kaldırılırsa ne olur?
    Avrupa tarafında bu hafta perşembe günü açıklanacak ECB faiz kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. ECB'nin ekonomik aktivitedeki toparlanmanın istenilen seviyede bulunmaması nedeniyle genişlemeci politikasını devam ettireceği öngörülüyor.

    Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,24, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,28 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,32 değer kaybetti.

    Euro/dolar paritesi, geçen hafta boyunca sınırlı da olsa düşüş eğilimini sürdürerek yaklaşık 7,5 ayın en düşük seviyesi olan 1,0566'ya geriledikten sonra, şu dakikalarda Asya piyasalarında 1,0580 seviyelerinde dengelendi.

    Asya tarafında, Çin'de aracı kurumlarla ilgili soruşturmanın negatif etkisi ile cuma günü yüzde 5,5 değer kaybeden Şanghay bileşik endeksi, bugün yavaşlasa da düşüşünü sürdürüyor.

    Şu dakikalarda Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,20 gerilerken, Japonya'da açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,69 azalışla tamamladı.

    Yurt içinde Suriye sınırında yaşananlar ve buna bağlı Rusya ile Türkiye arasındaki geriliminin geçen hafta sonuna kadar devam etmesi ile döviz kurları ve faizler yükseldi, BIST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 6,25 değer kaybetti.

    Bugün Borsa İstanbul işlem sisteminin 22 yıl aradan sonra değişecek olması nedeniyle işlem hacminin düşebileceğine dikkati çeken analistler, Paris'te gerçekleştirilecek İklim Zirvesi'nin izleneceğini vurguluyor.

    İklim Zirvesi'ne katılacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarının piyasaların ana gündem maddesi olacağını aktaran analistler, yoğun veri gündeminin de takip edileceğini, BIST 100 endeksinin 75.000 seviyesinin destek, 77.500 seviyesinin direnç konumuna geldiğini dile getiriyor.

    Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, cuma günkü açıklamalarında BISTECH teknolojisi ile Borsa İstanbul'da emir işleme hızının 10 katına kadar çıkacağının altını çizdi. İlk geçiş gününde ufak tefek problemler yaşanabileceğini anlatan Dinç, bunun normal olduğunu ve gerek kendi gerekse Nasdaq ekiplerinin tam teyakkuzda olduklarını belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow