hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalar saldırıya nasıl tepki verdi?

    Piyasalar saldırıya nasıl tepki verdi
    expand

    Artan küresel risk iştahına rağmen İstanbul Atatürk havalimanında dün gece meydana gelen saldırı bir süredir devam eden güvenlik endişelerini yeniden artırarak küresel iyimserliğin piyasalara yansımaları sınırlandırıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar/TL Brexit sonrası sert kayıpların ardından ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artışlarının önümüzdeki yıla öteleneceği beklentilerinin kuvvetlenmesiyle 2.90'ın hemen altında işlem görüyor.

    TL bugün dolar karşısında yüzde 0.3 civarı değer kazancı ile yüzde 1'e yakın değer kazanan bazı gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bankacılar bu ayrışmada güvenlik endişelerinin ve bunun ekonomik sorunlarının etkili olduğunu belirtiyorlar.

    Üst düzey bir bankacı,"Güvenlik endişelerin artık ekonomik sonuçlarının makro verilerde de hissedilir düzeye ulaştığını görüyoruz. Bugün dış piyasaların etkisiyle anlık bir piyasa tepkisi görmesek de güvenlik algısının bozulmasıyla turizmde ve dolayısıyla cari dengede etki çoktan hissedilmeye başladı. Güvenlik endişeleri orta vadede Türkiye için önemli bir risk olmaya devam edecek" dedi.

    Avrupa'nın en büyük üçüncü havalimanı olan İstanbul Atatürk'te dün gece üç canlı bomba tarafından gerçekleştirilen saldırıda ilk belirlemelere göre 36 kişi hayatını kaybederken yaklaşık 150 kişi yaralandı.
    Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıda can kaybı böyle artmış!
    Bankacılar Brexit sonrası Fed'in 2016 yılını faiz artırmadan pas geçebileceğine ilişkin kuvvetlenen inanışlar ve İngiltere'nin AB'den çıkmasının teknik manada engellerle karşılaşabileceği yönündeki haberlerin gelişmekte olan piyasalara ilişkin iyimserliği tetiklediğini söylediler.

    Asya borsaları İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının etkilerinin yavaş yavaş geçmesiyle beraber küresel piyasalarda yaşanan toparlanmaya katılırken, yatırımcılar merkez bankalarının yeni parasal teşvik ihtimallerini değerlendiriyor.

    Geçen hafta 24 Mayıs'tan beri en yüksek seviye olan 3.0015'e kadar yükselen dolar/TL dün günü 2.90'ın hemen altında tamamlamıştı. Kur bu sabah ise güne 1121'de 2.8945/2.8956 seviyesinde işlem görüyor.
    Atatürk Havalimanı'nda canlı bomba saldırısında ölenlerin kimlikleri
    Vakıfbank tarafından yayımlanan günlük bültende "Fed'in faiz artırımının en erken Aralık'ta yapılacağı beklentisi, yüksek getiri sağlayan Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere giriş olmasını sağlıyor" görüşüne yer verildi.

    Öte yandan Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerinin normalleşebileceği beklentisinin ve lokal döviz satışları da son dönemde kurdaki kayıpları sınırlayan ya da düşüşleri hızlandıran nedenler olarak ön plana çıkıyor.

    Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler geçen yıl Kasım ayında Türkiye'nin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından zarar görmüştü.

    Bozulan ilişkilerden en çok turizm ve başta yaş sebze meyve olmak üzere ihracat kalemleri etkilenmişti.

    Önümüzdeki dönemde Rusya ve İsrail ile ilişkilerin ne kadar hızlı bir şekilde toparlanacağı ve bu yılki kayıpların ne kadarını telafi edebileceği yakından takip edilecek.

    Dün akşam 3.05 civarında işlem gören sepet bazında TL ise aynı saatte 3.0517/3.0534, euro/TL ise 3.2090/3.2108 seviyesinde işlem görüyor.

    Öte yandan İngiltere AB'den çıkış kararı öncesi 4.25 civarında seyreden sterlin/TL ise bu sabah itibarıyla 3.86 civarında seyrediyor.

    Kur paralel sert dalgalanmaların yaşandığı tahvil bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.41 valörde son işlemde yüzde 9.40 oldu. Bugün spot piyasada TSİ 1121 itibarıyla son işlem yüzde 9.35 bileşik seviyesinden gerçekleşti.

    Öte yandan iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.78 seviyesine gerilerken valörde son işlem yüzde 8.76 oldu. Bugün spot piyasada aynı saatte son işlem yüzde 8.72 bileşik seviyesinden gerçekleşti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow