hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasaların gözü kulağı verilerde

    Piyasaların gözü kulağı verilerde
    expand
    KAYNAKAA

    Küresel piyasalar, veri ve haber trafiği açısından yoğun haftada karışık bir seyir izliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de dün açıklanan inşaat harcamaları verisi şubatta yüzde 0,8 artışla Nisan 2006'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, imalat sanayisine ilişkin veriler mart ayında beklentiler düzeyinde gerçekleşti. Verilerin ardından dolar endeksi ve pay piyasaları yatay bir seyir izlerken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 2,41 seviyelerinden yüzde 2,32'ye gerileyerek 27 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine indi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,06, S&P 500 endeksi yüzde 0,16 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,29 değer kaybetti.

    Analistler, bugün dış ticaret dengesi ve fabrika siparişleri verilerinin takip edileceğini belirterek, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile 6-7 Nisan'daki görüşmesi ve cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin bu haftanın en önemli gündem maddeleri olduğunu kaydetti.

    Avrupa tarafında, Fransa'da seçim, İngiltere'de Brexit süreci gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Dün Avro Bölgesi'nde açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 56,2 ile Nisan 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, Avrupa genelinde PMI'lar beklentiler seviyesinde gerçekleşti. Avro/dolar paritesi, dün günü sınırlı yükselişle 1,0674'den tamamlarken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,45, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,71 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,55 değer kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün Çin'de resmi tatil nedeniyle piyasalarda işlem yapılmazken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 1 değer kaybetti.

    Gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıkan Güney Afrika'da geçen hafta Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ın görevden alınmasının ardından dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Güney Afrika'nın kredi notunu "BBB-" den yatırım yapılabilir seviyenin altı olan "BB+" seviyesine düşürdü, görünümü de "negatif" olarak belirledi. Güney Afrika randı, karar sonrası dolar karşısındaki gerileyişini sürdürdü. Dolar/rand paritesi, bugün Asya piyasalarında 13,84 ile 11 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

    Yurt içinde, dün açıklanan enflasyon verisinin beklentilerden yüksek gelmesinin ardından döviz kurlarında sınırlı bir etki görülürken, BIST 100 endeksi yüzde 0,31 düşüşle günü 88.669 puandan tamamladı. Bugün S&P'nin Güney Afrika'nın kredi notunu indirmesine karşın bankalararası piyasanın açılışında dolar/TL, 3,6410 seviyelerinde sakin bir seyir izliyor.

    Analistler, bugün yurt içinde açıklanacak reel efektif döviz kuru verisinin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 88.500-90.000, dolar/TL'de ise 3,61-3,66 bandında bir sıkışma izlendiğini kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

    12.00 Avro Bölgesi, şubat ayı perakende satışlar

    14.30 Türkiye, mart ayı reel efektif döviz kuru

    15.30 ABD, şubat ayı dış ticaret dengesi

    17.00 ABD, şubat ayı fabrika siparişleri

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow