hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya gümrük kapılarında zorluk çıkarıyor

    Rusya gümrük kapılarında zorluk çıkarıyor
    expand

    Rusya gümrük kapılarında Türk yolculara ve ihraç ürünlerine engel çıkarmaya başladı. Önceki gece TIR’ları gümrük kapılarında bekleten Rus yetkililer hiç bir gerekçe göstermedi. UND yetkilileri, “Türk TIR’larının ‘Tam Tespit’ uygulamasına tabi tutulacağını öğrendik. Yani tüm ürünler tek tek aranacak” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rus uçağının düşürülmesi ve ardından Rus yetkililerin sert açıklamaları ticarete de darbe vurdu. Hürriyet'in haberine göre Rusya, Gürcistan ve Ukrayna üzerinden ülkeye giren Türk ihraç ürünlerine gümrük kapılarını kapattı. Bazı Türk TIR’larının geri dönmeye başladığını belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Rusya’ya Türk TIR’larının girişinde sürekli sıkıntı yaşıyorduk. Son gelişmeden sonra Rusya gümrük kapılarını hemen kapattı” dedi.

    36 bin sefer

    Rusya’ya hazır-giyimden gıdaya, makinadan içeceğe kadar birçok farklı sektörden ihracat gerçekleştirildiğini belirten Fatih Şener, şunları anlattı: “Rusya’ya yılda 36 bin adet sefer yapıyoruz. Ayda ortalama 3 bin sefere denk geliyor. Şuan için 100-150 arası TIR Rus gümrüklerinde bekletiliyor. Biz bu tür durumlarla sık sık karşılaşıyoruz. Ancak burada belirsiz bir durum söz konusu. Gürcistan’dan giden TIR’lara açıklama yapılmıyor. Ukrayna’dan gelen TIR’lar için ise ‘Tam Tespit’ yapacağız deniliyor. Yani TIR’lardaki tüm ürünleri indirip tek tek arayacaklar sonra tekrar yükleyecekler. Böyle bir çalışma günler sürebilir.”

    Hangi durumlarda yapılıyor?

    Bu tür uygulamaların ülkelerin inisiyatifinde olduğunu anlatan Fatih Şener, şöyle devam etti: “Bu uygulama Türk gümrüklerinde de yapılıyor. Ancak bunun bir risk oranı çerçevesinde gerçekleşmesi lazım. Yani geçen araçların yüzde 2’sinde uygulanabilir. Bazen de gümrüklerde şüpheli bulunan araçlardaki tüm ürünler tek tek incelenir. ‘Tam Tespit’ uygulaması ülkelerin inisiyatifinde gerçekleşiyor. Rus uçağının düşürülmesinin hemen ardından tüm TIR’larımızın ‘Tam Tespite’ tabi tutulacağı belirtildi. Bunun gerçekleşmesi çok zor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    14 günlük gazımız var

    ”Ruslar etkilenir"

    Rusya’ya yapılan ihracatın çok önemli olduğunu belirten Fatih Şener, şu bilgileri verdi: “Siyasi gelişmelerin hemen ardından Rus yetkililerin verdiği kararlar dikkat çekici. Gümrüklerde zaten sorun yaşıyorduk. Biz bunun çok acele alınmış bir karar olduğunu düşünüyoruz. Bu durum sadece Türkiye’nin ihracatını değil, Rus tüketicileri de etkiler. Türk ürünleri rekabet açısından her zaman bu ülke vatandaşları için cazip olmuştur. Bu durum Türkiye kadar Rusya’yı da olumsuz etkileyecektir.”

    Rusya gümrük kapılarında zorluk çıkarıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mısır gibi olmasın

    Gümrük kapılarında Türk ihraç ürünü taşıyan araçların bekletilmesinin bir devlet politikası haline gelmemesini beklediklerini anlatan Fatih Şener, “Geçtiğimiz yıl Mısır, siyasi ilişkiler sebebiyle Türk araçların Mısır’dan geçişini yasaklamıştı. Bunların Ortadoğu’da görülmesi normal geliyor ancak Rusya Dünya Ticaret Örgütü üyesi büyük bir ülkedir ve Mısır’daki gibi davranmaması gerekir. Rusya kapılarında bugün yaşanan beklemelerin son bulmasını diliyoruz” dedi.

    Rusya Türkleri geri gönderdi

    Beyaz et alımını durduracak

    Rus Interfax Haber Ajansı’nın geçtiği habere göre Rusya, Türkiye’den satın aldığı beyaz et alımını 1 Aralık itibari ile durduracağını açıkladı. Geçtiğimiz yıl Rusya’ya 16 milyon dolarlık tavuk eti ihraç edildi. Bu rakamın, 2015 sonu itibari ile 23.5 milyon doları bulması bekleniyordu. Türkiye ile Rusya arasında 700 milyon dolarlık ihracat pazarı bulunuyor ve tavuk ihracatının toplam pazardaki payı yüzde 2. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Sait Koca, söz konusu açıklamanın, resmi kanallardan teyit edemediklerini aktardı. Koca “Böyle bir şey olursa Gıda ve Tarım Bakanlığımız bizi bu konuda bilgilendirir” dedi. Koca, Interfax’ın geçtiği haberin doğru olmayabileceğini de söyleyerek şunları kaydetti: “Eğer Rusya’nın böyle bir kararı olursa, salt beyaz et için olmaz. Türkiye’den çeşitli sektörlerde çok sayıda ürün alıyorlar. Sadece beyaz et için böyle bir karar alınmaz” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya gümrük kapılarında zorluk çıkarıyor

    Rakam küçük ama pazar önemli

    Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Keskin Keskinoğlu, Rusya’nın Türkiye’den beyaz et alımını durdurduğu yönünde kendilerine resmi bir bildirimin olmadığını söyledi. Rus pazarının, sektör için rakamsal olarak küçük olmasına karşın önemli olduğuna işaret eden Keskinoğlu “Bu yılın ilk 10 ayında Rusya’ya yaptığımız ihracat sektör olarak 8 milyon dolar. Bu rakamın 4 milyon dolarını Keskinoğlu olarak biz gerçekleştirmişiz” dedi. Rusya pazarında rakiplerinin Brezilyalı firmalar olduğunu söyleyen Keskinoğlu, Irak pazarının kendileri için önemini koruduğunu hatırlattı. Keskinoğlu, şirket olarak Afrika pazarına da yöneldiklerini, bu bölgedeki bir dizi ülkeye önemli ihracatlar yaptıklarını söyledi. Sektörün son yıllarda, önemli bir noktaya geldiğine de işaret eden Keskinoğlu, 8 milyar liralık cirosu olan beyaz et sektöründe, aileleri ile birlikte 2 milyon kişinin geçimini sağladığını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow