hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tablete geçti, yüzde 300 büyüdü

    Tablete geçti, yüzde 300 büyüdü
    expand

    Bebek ürünlerinin önde gelen markası Wee Baby’nin yaratıcısı Burda Bebek, saha çalışanlarına verdiği tabletler sayesinde kısa sürede %300 büyüdü, yakıt giderlerini %8 düşürdü. Burda Bebek Genel Müdürü Cevdet Usta, bu kadar hızlı büyümenin perde arkasını Cem Seymen'e anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu bir ilandır

    1986 yılında Beylikdüzü’nde küçük bir atölyede kurulan Burda Bebek, bebek sağlık gereçlerinde Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden biri haline geldi. Wee Baby markası ile bilinen Burda Bebek, iki ürün çeşidiyle başladığı üretim faaliyetlerini bugün 140 farklı ürünü çeşidi ile devam ediyor. Türkiye'nin her noktasına dağıtılan bu ürünler, bayiler aracılığıyla eczaneler, marketler ve bebek mağazaları başta olmak üzere 27 binden fazla noktadan tüketiciye ulaşıyor. Şirketin vizyoner büyümesinin arkasında yatan başarı formülünde ise, “üretim altyapısını en yeni teknolojilerle destekleyerek sürekli gelişim sağlamak” yazıyor.

    Büyümek gerek, ama nasıl?
    Burda Bebek Genel Müdürü Cevdet Usta, sürekli büyüyen organizasyonların aynı zamanda birçok problemle de boğuşmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Kontrolün yitirilmesi, iş süreçlerinin işletmenin kendisinin değil de çalışanlar tarafından belirlenmeye başlaması en büyük endişe haline geliyor. Cevdet Usta şirketin büyümesi ile birlikte yaşanan sıkıntıları şöyle anlatıyor, “2 ürünle başladığımız yolculukta 140 ürüne ulaştık. Artık Türkiye’nin her noktasına giden büyük bir saha satış ekibine ve onlarca distribütörümüze merkezden ulaşmaya, taleplerine cevap vermeye ve kontrolü sağlamaya çalışıyorduk. Kontrolsüz büyüme aslında bizi frenlemeye başlamıştı. Büyüme hızımızı korumak için bizim de iş süreçlerini hızlandırmamız ve muhakkak kontrolü ele almamız gerekiyordu. 1986 yılından bu yana büyüttüğümüz işletmemizin daha da büyümesi için artık dijitalleşmemiz gerekiyordu.”

    2013 yılında Vodafone İş Ortağım ekibi ile tanışan Cevdet Usta, kurumunun ihtiyaç duyduğu kontrol ve çevikliği sağlayacak teknolojilerle ilk o zaman tanıştı. Cevdet Usta bu dönemi şu şekilde anlatıyor; “İş süreçlerimizi tam olarak dijitalleştirmek, manuel operasyonların tamamından kurtulmak istiyorduk. Vodafone İş Ortağım bizlere bu konuda destek oldu. Bizler için önemli olan iş süreçlerimizi anlayan ve bize uygun çözümler sağlayan bir ekip ile çalışmaktı. Yanlış adımlar atıp, gereksiz teknolojiye para yatırmak ve zaman kaybetmek istemiyorduk.” Dijital dönüşümün ilk aşamasını saha çalışanlarına Vodafone SIM kartlı tabletlerin dağıtılması oluşturdu. Türm Türkiye’de Burda Bebek ürünlerinin tanıtım ve satışını yapan 80 personeline verdiği tabletler sayesinde kurumsal düzeyde bir kontrol becerisi kazanan Burda Bebek, sadece satış operasyonlarını hızlandırmadı; aynı zamanda maliyetlerini düşürerek daha hızlı bir büyüme yakaladı.

    Yakıt giderleri yüzde 8 düştü
    Burda Bebek'in projeyi hayata geçirmesindeki ilk hedefi saha personelini daha yakından takip edebilmek, satış performanslarını izlemek ve anlık olarak satış verisine kavuşmaktı. Cevdet Usta, “Saha personelimiz üzerindeki kontrol mekanizmamız çok zayıftı. Ürünlerimizin satıldığı binlerce noktaya her hafta ulaşmalıyız. Geleneksel metotlar ile ancak haftalık planlar yapabiliyorduk. Ancak daha hızlı olabilmek, değişen pazar koşullarında yarına hazır olmak için saha ekibimizin günlük rota planlarını görmemiz ve ziyaretlerin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edebilmemiz gerekiyordu.” diyor. Vodafone' Yarına Hazırım ekibinin bize yaptığı ziyarette ihtiyaçlarımızı birebir anlattık, Dijitalleşme Endeksi’mizi hesapladık.. Yarına Hazırım ekibi bize Vodafone’un güçlü iletişim altyapısı ile desteklenen tabletleri önerdi Bu sayede Burda Bebek, saha ekibi üzerindeki kontrol ve yönetim becerilerini yüzde 100 artırdı.

    Usta elde edilen başarıyı şu şekilde anlatıyor: “Bu dönüşüm sayesinde sahadaki ekibimizi çok daha kolay kontrol edebiliyor ve daha doğru organize olmalarını sağlayabiliyoruz. Artık günlük olarak ziyaret planları oluşturabiliyor, tüm ziyaretleri uzaktan takip edebiliyoruz. Elde edilen satışlar üzerinden bu ziyaretlerin başarısını ölçümleyebilir hale geldik”. Şirketin saha ekibi üzerinde sağladığı organizasyon becerisi maliyetlerine de yansımış. Cevdet Usta, planlamanın günlük ve daha doğru yapılması sayesinde araç yakıt giderlerinde yüzde 8 düzeyinde iyileşme yakaladıklarını açıklıyor, Beklemediğimiz bu fayda sayesinde yatırım maliyetlerimiz de aslında orta vadede kendini karşılamış oldu. İlk başta %55 çıkan Dijitalleşme Endeksi’mizi %70 lere kadar getirdik. ” diyor.

    Burda Bebek, Vodafone Yarına Hazırım ekibinin danışmanlığı ile daha hızlı büyüyor 
    Vodafone 3G bağlantılı tabletler Burda Bebek'e, satış süreçlerinin dijital ortama taşınması açısından da tam anlamıyla bir dönüşüm sağladı. Daha önceden saha personelinin kâğıt evraklar üzerinden yaptığı tüm işler dijitalleşmiş oldu. Bu da iş süreçlerine hız katarken aynı zamanda merkezdeki iş yükünü de büyük oranda azaltıyor ve daha denetimli bir veriye kavuşmalarını sağlıyor. “Saha çalışanlarımız ziyaret ettikleri yerleri evraklara işliyor, bunları genel merkeze iletiyorlardı. Siparişler de manuel ortamda giriliyordu” diyen Usta, bu nedenle satış sürecinde yavaşlamalar yaşadıklarına vurgu yapıyor. Burda Bebek, Vodafone İş Ortağım ile elde ettiği dönüşüm sayesinde satış süreçlerini de hızlandırır hale geldi. Saha çalışanları, artık, tabletleriyle kurumsal uygulamalara bağlanarak siparişleri anlık olarak sisteme girebiliyorlar. Girilen bu siparişler de Burda Bebek'in 200'den fazla bayisinden lokasyonu en yakın olana anında aktarılabiliyor.

    Dijital dönüşümle daha doğru prim analizi 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cevdet Usta, dijital dönüşüm sayesinde saha operasyonlarından aldıkları verimi de artık daha net görebildiklerini söylüyor. Burda Bebek artık satışlarının ne kadarının kendi personeli, ne kadarının bayi veya distribütörleri üzerinden gerçekleştirildiğini doğru bir şekilde takip edebiliyor. Cevdet Usta elde ettikleri faydayı şöyle anlatıyor, “Yeni sistemde satışlarımızdaki bayi ve saha personeli etkisini doğru bir şekilde analiz edebiliyoruz. Çünkü satış artışlarında kimin daha fazla efor sarf ettiğini net bir şekilde görebiliyoruz. Bu da, bayilerimize ve sahadaki satış personelimize vereceğimiz primleri, daha doğru veriler üzerinden hesaplamamıza imkân tanıyor”. Şirketin satış operasyonlarını doğru ve hızlı bir şekilde analiz edebilmesi, yıllık raporların çıkma dönemlerine bile olumlu yansımış. Usta, “Daha evvel bir yılı bitirdiğimizde, verilerimiz ancak sonraki yılın dördüncü ayında çıkıyordu. Dolayısıyla ilgili senenin planlamasını ve geçmiş senenin değerlendirmesini yapamıyorduk. Artık tüm veriler anlık olarak elimizde. Yalnızca planlama yapmakla kalmıyor, pazar trendlerini, bölgesel satış farklılıklarını ve yeni ürün taleplerini de anında görebiliyoruz.” diyor.

    “Dijital dönüşüm bize 1 yılda 6 yaş büyüme fırsatı verdi.”
    Burda Bebek, saha operasyonlarını dijital altyapı ile güçlendirerek piyasadaki talepleri de daha iyi takip edebilir ve buna göre üretim planlarını yapabilir hale geldi. “Eczane, market, bebek mağazası gibi ürünlerimizin bulunduğu kanallar içinde hangilerinin daha başarılı olduğunu ve hangi ürünlerin daha fazla satıldığını artık daha iyi takip edebiliyoruz. Üretimimizi de bu bilgiler ışığında planlayabiliyoruz” diyen Cevdet Usta, projenin kendilerine önemli bir büyüme sağladığını belirtiyor. Usta, “Bu dönüşümü gerçekleştirmeden önce 11 bin müşterimiz vardı. Şimdi 27 bin müşteriyi geçmiş durumdayız” diyor ve ekliyor: “Biz muhtemelen yine büyürdük, ancak bu kadar hızlı olmazdı. Ayrıca saha operasyonlarımız üzerinde böylesine bir kontrol sağlayamazdık. Bu dönüşüm sayesinde hem hızlı büyüdük, hem de kontrol bize geçti. Dijital dönüşüm bize 1 yılda 6 yaş büyüme fırsatı verdi.”

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow