hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    4.2 milyon emekli için kritik toplantı

    4.2 milyon emekli için kritik toplantı
    expand

    Sosyal Güvenlik Kurumu, üç kamu bankası dışındaki bankalardan emekli maaşını alan 4.2 milyon vatandaşın promosyonuyla ilgili durumunu görüşmek üzere toplantı yaptı. PTT Bank ve katılım bankaları ile diğer özel bankaların katıldığı toplantıda, "Promosyon veremeyiz" diyen olmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Binali Yıldırım, 11.5 milyon emekliyle ilgili olarak "2017 yılında emeklilerimize promosyon diye bilinen ödeme yapılacak. 1000 lira altında emekli maaşı alanlara 300 lira; 1000-200 lira arası 375 lira; 2 bin lira üzerine 450 lira ödeme yapılacak" demişti. Ancak yaklaşık 7.5 milyon emeklinin maaş aldığı Ziraat, Halk ve Vakıfbank ile promosyon konusunda anlaşılmış; 4.2 milyon emeklinin maaş aldığı PTT Bank ve diğer bankalarla ise görüşme yapılmamıştı. 4.2 milyon emeklinin durumunun gündeme getirilmesi sonrasında SGK'nin ilgili bankalarla görüşme yapacağı nihayetinde Başbakanın söylediği gibi tüm emeklilerin bu promosyondan yararlanacağı vurgulanmıştı.

    4.2 milyon emeklinin durumu görüşüldü

    Hürriyet Gazetesi'nden Aysel Alp'in haberine göre, Ankara'da önceki gün SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı başkanlığında açılışı yapılan toplantıya Ziraat Bankası, Halk Bank ve Vakıfbank yöneticilerinin yanı sıra PTT Bank ile diğer özel bankalar katıldı. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda, 4.2 milyon emekliye maaş veren bankaların temsilcilerine Başbakan Yıldım'ın açıkladığı 'promosyon planı' anlatıldı.

    "Promosyon vermeyiz" diyen olmadı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre özel bankalardan "Biz bu promosyonu vermeyiz" diyen çıkmadı. SGK'nin bankalara bir protokol taslağı hazırlayıp göndermesi kararlaştırılırken, bankaların da konuyu yönetim kurullarında görüşerek karara bağlayacakları öğrenildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilgi veren bakanlık yetkilileri, yaklaşık 7.5 milyon emeklinin maaşını üç kamu bankasından; 4.2 milyonun ise diğer bankalardan aldığını belirterek şöyle konuştular:

    "PTT Bank ve katılım bankaları dahil 4.2 milyon emekliye maaş veren bankalarla görüştük. Biz promosyon vermeyiz, diyen olmadı. Kendilerine protokol taslağı hazırlayıp göndereceğiz. Eğer promosyon vermek istemezlerse, emeklimiz üç kamu bankasına ya da promosyon vereceğini ilan eden bir özel bankaya geçiş yapabilecek. Ya da bankasını değiştirmek istemeyen mevcut bankasıyla devam edebilecek" dediler."

    Promosyon alan ne yapacak?

    Peki ama bankası promosyon veren ve 3 yıl o bankada kalma taahhüdü bulunan emekli ne yapacak? Bu soruya yanıt veren bir bakanlık yetkilisi, "Onların verdiği promosyon, başbakanımızın açıkladığı rakamların altındaysa; örneğin emeklimiz 375 liralık promosyona tekabül eden maaş grubundaysa ve bankası kendisine 300 lira promosyon vermişse, bankadan üstüne 75 lira daha vermesini isteyeceğiz. Banka bu parayı vermek istemezse, emeklimiz taahhüt süresine uygun olarak kendisine verilen promosyonu iade edip, promosyon veren başka bir bankaya geçebilecek" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow