hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EBRD'den Türkiye'ye büyük enerji kredisi

    EBRDden Türkiyeye büyük enerji kredisi
    expand

    Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye'nin en büyük jeotermal elektrik santrali projesi olan Efeler Santrali için uzun vadeli kredi verecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankadan yapılan açıklamada, 15 yıl vadeyle 200 milyon dolarlık kredi verileceği duyuruldu.

    Efeler Santrali için daha önce de Türkiye İş Bankası (325 milyon dolar), Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası (130 milyon dolar) ve Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (65 milyon dolar) kredi vereceğini duyurmuştu.

    Efeler Santrali, Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynakları alanında lider isimlerden biri olan Güriş Holding'in alt kuruluşu tarafından inşa ediliyor.

    Türkiye'nin tüm jeotermal elektrik üretim potansiyeli dört gigavat olarak belirlenirken, şu andaki kapasite 427 megavata ulaşmış bulunuyor.

    En çok onlar kazanıyor

    EBRD aynı zamanda 2023 yılına dek Türkiye'nin hidrogüç üretiminin 34 gigavat, rüzgar gücünün 20 gigavat, güneş enerji üretiminin 5 gigavat, biokütleden enerji üretiminin 1 gigavat ve jeotermal enerji üretimi ise 1 gigavat artacağını duyurdu.

    EBRD, Türkiye'ye yatırımlarına 2009 yılında başladı. Banka, son 6 yıl içerisinde Türkiye'de 150'nin üzerinde projeyi finanse ederek 5.5 milyar doların üzerinde yatırım yaptı.

    Güriş Holding CEO'su Müşfik Yamantürk, konuyla ilgili şunları söyledi:

    "Bu önemli finansmanı böylesi seçkin bir banka konsorsiyumundan temin etmiş olmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bu destek sayesinde, Efeler jeotermal santralinin tüm üniteleri bu yılın sonuna kadar işler hale gelecek ve bu Güriş Holding'in toplam yenilenebilir enerji kapasitesini 435 MW'ın üzerine taşıyacak.

    Bizler yenilenebilir kaynakların kullanılmasının önemli olduğuna inanıyor ve 2018 yılı sonuna kadar hali hazırda inşaatı devam eden projelerimizi tamamlayarak 1150 MW büyüklüğünde bir yenilenebilir enerji portföyüne ulaşmayı hedefliyoruz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow