hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Enerji fakirliği" AB'nin gündemine girdi

    Enerji fakirliği ABnin gündemine girdi
    expand
    KAYNAKAA

    Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerdeki enerji fakirliğini engellemek amacıyla bu yıl sonunda faaliyete başlamak üzere "Enerji Fakirliği Gözlemevi" (EPOV) kuracak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Komisyonu'nun enerjide 2017 faaliyetlerini ve hedeflerini açıkladığı Enerji Birliği Durum Raporu'ndan derlenen bilgiye göre, AB, enerji sektöründeki teknolojik dönüşüm ve temiz enerjiye geçiş için çalışmalarına hız veriyor.

    Bu dönüşüm süreçte AB, üye ülkelerdeki enerji fakirliğini mercek altına alacak. AB'nin bu kapsamda kuracağı EPOV, yıl sonunda faaliyetlerine başlayacak. Manchester Ünivertesi, İngiltere merkezli danışmanlık şirketi Ecofys, Avrupa Politika Merkezi, bilişim şirketi Intrasoft International ve Almanya merkezli Wuppertal Enstitü'nün katkılarıyla geliştirilecek EPOV ilk yönetimi, 40 ay görev yapacak.

    Bu süre zarfında EPOV, enerji fakirliği hakkında gerçek zamanlı enerji istatistiği üretecek ve enerji verilerinin daha şeffaf bir şekilde kamu ile paylaşılmasını sağlayacak. Kuruluş, enerji fakirliğinin engellenmesi için üye ülkelere çözümler sunacak ve ülkeler arasında da enerji iş birliğini artıracak. Kuruluşa ilişkin gerekli yatırım miktarının belirtilmediği raporda,EPOV'un faaliyetlerinin yayımlanacağı kamuya açık bir web portalının da hizmete gireceği ifade edildi. 
    Avrupa Komisyonu'nun üye ülkelerdeki enerji fakirliği üzerine yaptığı araştırmaya göre, AB nüfusunun yüzde 11'i enerji fakirliği yaşıyor. 

    Her yıl 379 milyar euro yatırım gerekiyor

    Öte yandan rapora göre, AB'nin iklim değişikliğiyle mücadele ve enerjideki 2030 hedeflerini gerçekleştirebilmesi için 28 üye ülkede 2020-2030 arasında her yıl 379 milyar euro yatırım yapması gerekiyor. Bu hedef kapsamında AB'de, 2017'ye ilişkin yatırım çalışmalarının daha da hızlanacağı ve bu yatırımların hayata geçmesi için gerekli finansmanın sağlayabilmek amacıyla mümkün olan tüm kaynakların kullanılacağı belirtildi. AB, 2030'a kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 40 azaltmayı, yenilenebilir enerji portföydeki payını en az yüzde 27'ye çıkarmayı ve enerji verimliliği alanında yüzde 27 oranında tasarruf yapmayı hedefliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow