hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ev alacaklar dikkat! Yeni dönem bugün başladı

    Ev alacaklar dikkat Yeni dönem bugün başladı
    expand
    KAYNAKAA

    Bugün yürürlüğe giren "Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği" ile konut finansmanı sözleşmelerinde tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabilecek veya kredi borcunun tamamını erken ödeyebilecek. Tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemeyecek. Tüketicinin açık talimatı olmaksızın, konut finansmanı sözleşmeleriyle ilişkili kredili mevduat hesabı sözleşmesi yapılamayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 28 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve yayımından 6 ay sonra yürürlüğe girmesi öngörülen Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği, 28 Kasım 2015 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle, tüketicilerin korunması amacıyla çok sayıda düzenleme getirildi.

    Buna göre, konut finansmanı sözleşmelerinde tüketicinin, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği veya kredi borcunun tamamını erken ödeyebileceği düzenlendi.

    Bu hallerde konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen tutara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü olacak.
    Araç muayenesinde yeni ücretler belli oldu
    Ayrıca, konut finansmanı sözleşmelerinde erken ödeme tazminatının, gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1'ini; kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde ise yüzde 2'sini geçmeyeceği belirlenerek, uygulamada tüketici mağduriyetlerine yol açan tazminat miktarı yeniden düzenlendi.

    Erken ödeme tazminat tutarının, hiçbir şekilde tüketiciye yapılacak toplam indirim tutarını aşamayacağı ve oranların değişken olarak belirlenmesi halinde, tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemeyeceği de düzenlenerek, tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amaçlandı.
    Asgari ücrette geri sayım öncesi Fikri Işık konuştu
    İlk kez tüketiciler için peşin faizden indirim hakkı getirildi. Faizin tamamının veya bir kısmının tüketiciden peşin olarak tahsil edildiği kredilerde, tüketicinin erken ödeme yapması halinde konut finansmanı kuruluşu, akdi faiz oranı üzerinden gerekli indirimi yapmak üzere bir sistem kurmakla yükümlü olacak.

    Tüketicinin izni olmadan sigorta yapılamayacak

    Yeni yönetmeliğe göre, kredi bağlantılı sigortalarda tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın, krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacak.

    Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorunda olacak. Bu sigortanın; kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekecek.

    Konut finansmanı sözleşmelerinde; tüketicinin edimlerine karşılık olarak alınan şahsi teminatlar, her ne isim altında olursa olsun adi kefalet sayılacak ve tüketicinin alacaklarına ilişkin karşı tarafça verilen şahsi
    teminatlar diğer kanunlarda aksine hüküm bulunmadıkça müteselsil kefalet sayılacak.

    Krediye ilişkin açılan hesaplara sınırlamalar getirildi

    Konut finansmanı sözleşmelerine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece krediyle ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyeceği ve bu hesabın, tüketicinin aksine yazılı talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi ile kapanacağı açıkça düzenlendi.

    Böylece uygulamada konut finansmanı kuruluşu ile kredi ilişkisi sona eren tüketicilerin, ilgili hesaplar nedeniyle ortaya çıkabilecek maliyetlere katlanmasının önlenmesi hedefleniyor.

    Taksit vadesi veya ödeme gününün, kanunlarda tatil olarak kabul edilen bir güne rastlaması durumunda kendiliğinden bu günü izleyen ve tatil olmayan ilk güne geçeceği düzenlenerek, tüketicilerin ödemelerinde yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önlenmesi amaçlandı.

    Yeni yönetmelikle, tüketicilerin konut finansmanına ilişkin aydınlatılması ve doğru bilgilendirilmesini sağlamak adına sözleşme öncesi bilgi formlarının içermesi gereken koşullar düzenlendi.

    Buna göre, konut finansmanı kuruluşlarınca sözleşme öncesi bilgi formunun en az 12 punto büyüklüğünde,
    anlaşılabilir dilde, açık, sade ve okunabilir şekilde düzenlenmesi ve bir örneğinin kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile makul süre içerisinde tüketiciye verilmesi zorunlu tutuldu. Ayrıca, ilgili sözleşmelerde yer alması gereken zorunlu hususlar da hüküm altına alındı.

    Öte yandan, tüketicinin açık talimatı olmaksızın, konut finansmanı sözleşmeleriyle ilişkili kredili mevduat hesabı sözleşmesi yapılamayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow