hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnternet bankacılığı müşterisi 17 milyona ulaştı!

    İnternet bankacılığı müşterisi 17 milyona ulaştı
    expand
    KAYNAKAA

    İnternet bankacılığını kullanan toplam aktif müşteri sayısı son bir yılda 3,1 milyon kişi artarak, Aralık 2015 itibarıyla 17 milyon 420 bin kişiye yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından "İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri Aralık 2015" raporu açıklandı.

    TBB üyesi bankalardan internet bankacılığı hizmeti veren 28'inin ve mobil bankacılık hizmeti veren 19'unun verisine göre, internet bankacılığı kullanmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam bireysel müşteri sayısı, Aralık 2015 itibarıyla 42 milyon 917 bin kişi oldu.

    Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam bireysel müşteri sayısı ise 23 milyon 900 bin kişiye ulaştı.

    Geçen yılın ekim-aralık döneminde 16 milyon 170 bin bireysel müşteri en az bir kez internet bankacılığına giriş işlemi yaparken, bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 2 milyon 989 bin kişilik artışa işaret etti.
    S&P'dan Türk bankalarına kritik uyarı!
    İnternet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış kurumsal müşteri sayısı ise Aralık 2015 itibarıyla 2 milyon 766 bin kişiye yükseldi.

    Böylece geçen yılın ekim-aralık döneminde, toplam aktif müşteri sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 milyon 105 bin kişi artarak 17 milyon 420 bine çıktı.

    Söz konusu dönemde internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi yaklaşık 141 milyon, tutarı ise 770 milyar lira oldu.

    Toplam işlem hacmi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 156 milyar lira, bir önceki üç aylık döneme göre ise yaklaşık 76 milyar lira yükseldi.

    Yatırım işlemleri

    Geçen yılın ekim-aralık döneminde, internet bankacılığı ile gerçekleştirilen 11 milyon adet yatırım işleminin hacmi 145 milyar lira oldu. Temmuz-Eylül 2015 dönemine göre işlem hacminde 10 milyar lira artış gerçekleşti.

    Bu dönemde gerçekleştirilen yatırım işlemleri hacminde birinci sırayı yaklaşık 43 milyar lirayla (3 bin 271 adet işlem) döviz işlemleri aldı. Bunu vadeli hesaplar, yatırım fonları ve gerçekleşen hisse senedi işlemleri izledi.

    En yüksek ortalama işlem hacmi 51 bin lirayla VİOP işlemlerinde gerçekleşti. Repo işlemleri ortalama yaklaşık 50 bin liralık işlem hacmiyle ikinci sırayı aldı. Vadeli hesaplar için ortalama işlem hacmi ise 45 bin lira oldu.

    İnternet bankacılığı hizmetlerini kullanan aktif bireysel müşterilerin yüzde 30'u ile aktif kurumsal/tüzel müşterilerin yüzde 35'i İstanbul'da. Bunu her iki müşteri grubunda da Ankara ve İzmir illeri takip etti.

    Mobil bankacılık yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış müşteri sayısı Aralık 2015 itibarıyla yaklaşık 17 milyon kişi oldu. Geçen yılın son çeyreğinde mobil bankacılıkla gerçekleştirilen 5,1 milyon adet yatırım işleminin hacmi yaklaşık 49 milyar TL oldu.

    Söz konusu dönemde mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 87 milyon 461 bin, tutarı ise 174 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.

    EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, finansal işlem hacminin yüzde 60'ını oluşturdu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow