hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kavrulmuş fındık bu yıl cep yakmayacak

    Kavrulmuş fındık bu yıl cep yakmayacak
    expand
    KAYNAKAA

    Türkiye'nin üretim ve ihracatta söz sahibi olduğu ürünü fındıkta, bu yıl artan rekolteye bağlı olarak fiyatın düşmesi ve tüketimin artması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ordu'da bir fındık firmasının perakende satış müdürü Müslüm Davutoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yaşanan zirai don öncesi 20 liradan satışa sunulan bir kilogram kavrulmuş fındığın fiyatının 65 liraya kadar yükseldiğini söyledi.

    Karadeniz Bölgesi'nin başlıca geçim kaynaklarından fındıkta, geçen yıl rekolte kaybıyla fiyatların aşırı derecece yükseldiğini hatırlatan Davutoğlu, bu yıl ise fındık rekoltesinin yüksek olmasının fiyatları düşüreceğini ifade etti.

    Davutoğlu, halen kilogramı 65 lira olan kavrulmuş fındık fiyatının ilerleyen günlerde hızla düşmesini beklediklerini dile getirerek, "Geçtiğimiz yıl iç tüketim yüzde 50 oranında düşmüştü. Bu yıl tüketim oranının artmasını bekliyoruz" dedi.

    Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında rekor

    "Fındık lüks tüketime girmişti"

    Geçen yıl yüksek fiyat nedeniyle günlük fındık tüketen bazı vatandaşların bu alışkanlıklarından vazgeçmek zorunda kaldığını belirten Davutoğlu, "Şu anda serbest piyasada kabuklu fındığın kilogramı 12 lira seviyelerinden alıcı buluyor. Geçen yıl aynı dönemde bu fiyat daha yüksekti. Ardından serbest piyasada arz-talep durumuna göre ürünün fiyatı 20 liraya kadar artış göstermiş, bu da fındığın raf fiyatına orantılı olarak yansımıştı ancak bu yıl aynı tablonun yaşanması beklenmiyor. Geçen yıl fındık tüketicinin cebini yakıyordu. Fındık lüks tüketime girmişti. Beklentimiz artık fındığın lüks tüketimden çıkması" diye konuştu.

    Davutoğlu, fındık fiyatının artmasının işlerine olumsuz yansıdığını da söyledi.

    "Fiyat artınca kimse fındık yemek istemiyor"

    Bir başka firmanın satış sorumlusu İbrahim Şener ise geçen sezon kavrulmuş fındığın raftaki fiyatının hiç olmadığı kadar yükseldiğine dikkati çekerek, "Bu yıl fındığın ateşinin, rekoltenin yükselmesiyle düşeceğini tahmin ediyoruz. Geçen sezon fındığın tüketim oranı oldukça düşmüştü. Bu durumun değişmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

    Şener, geçen sezon 65-70 liraya kadar yükselen kavrulmuş fındığın kilogram fiyatının bu sezon 50 liranın altına düşmesinin beklendiğini aktararak, "Biz de fiyatların düşmesini temenni ediyoruz. Fiyat artınca kimse fındık yemek istemiyor. Tüketmek isteyenler de gram gram satın alıyor" ifadelerini kullandı.

    "Fındık gurbetçilerin gözdesi"

    Bir firmada satış sorumlusu olarak çalışan Yavuz Seçkin ise fındığın özellikle gurbetten gelen vatandaşların ve turistlerin gözdesi olduğunu belirterek, "Buna rağmen geçen sezon gurbetçilerimiz de önceki yıllara oranla daha az fındık satın almıştı. Hepsi fiyatların yükselmesinden şikayet etmişti. Bu sezon bu şikayetlerin zaman içerisinde azalacağını tahmin ediyorum" dedi.

    Seçkin, fiyatların düşmesiyle fındıkta iç tüketimin artacağına inandığını sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow