hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması

    Merkez Bankasından enflasyon açıklaması
    expand

    Merkez Bankası, çekirdek enflasyondaki yükselmenin temel mal grubu kaynaklı olduğunu açıkladı ve patates fiyatları gerilerken, et fiyatlarında yükselişin sürdüğüne işaret edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası'nın "Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri" raporunda, "Bir süredir yukarı yönlü seyir izleyen gıda fiyatlarında bu dönemde gözlenen düzeltme ile bu grupta yıllık enflasyon geriledi. Diğer taraftan petrol fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle enerji fiyatlarındaki artış eğilimi sürdü. Bu dönemde döviz kuru etkilerine bağlı olarak temel mal grubu enflasyonu yukarı yönlü bir seyir izlerken hizmet enflasyonu yüksek seviyesini korudu. Bu doğrultuda çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğilimi temel mal grubu kaynaklı olarak yükseldi" denildi.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Mayıs ayında yüzde 0.56, yılın ilk beş ayında yüzde 5.30 ve yıllık bazda da yüzde 8.09 yükseldi. 12 aylık ortalamalara göre enflasyon da yüzde 8.45 olarak gerçekleşti.

    Giyim fiyatları arttı, enflasyon yüzde 8'i aştı!

    "Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimleri incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerinin yükseliş kaydettiği görülmüştür" denilen Merkez Bankası raporunda, hizmet enflasyonu ana eğiliminin de geçen ayın ardından bu dönemde de yatay seyrederek yüksek düzeyini koruduğu belirtildi.

    Raporda, "Temel mal enflasyonu ana eğiliminde dayanıklı tüketim malları ve giyim grubundaki gelişmelerin etkisiyle belirgin bir artış gözlenmiştir" denildi.

    Mayıs ayında yıllık enflasyonun kira, haberleşme ve diğer hizmetlerde yatay seyrederken lokanta oteller ile ulaştırma hizmetleri gruplarında yükseldiğine işaret edilen Merkez Bankası raporunda, "Lokanta oteller grubunda, gıda fiyatlarındaki birikimli artışlara bağlı olarak fiyat yükselişleri bu dönemde de sürmüştür. Mayıs ayında fiyat artışları özellikle kırmızı etle ilişkili olan yemek hizmetlerinde yoğunlaştı" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

    "İşlenmemiş gıda grubu fiyatları temel belirleyici olurken işlenmiş gıda yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğilimi sürdü. Yıl başından bu yana belirgin olarak yükselen mevsimsellikten arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları Mayıs ayında taze meyve-sebze fiyatları kaynaklı olarak bir düzeltme kaydetti.

    Bu dönemde patates fiyatlarında da belirgin bir düşüş gerçekleşti. Diğer taraftan, kırmızı et fiyatları yüksek artış eğilimini korudu. İşlenmiş gıda grubunda ise buğday fiyatlarında son aylardaki ılımlı seyre bağlı olarak ekmek ve tahıl ürünleri grubu fiyat artışları zayıf seyrini sürdürdü. Ekmek ve tahıl dışı işlenmiş gıda grubu genelinde ise nispeten ılımlı aylık fiyat artışları gözlendi."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow