hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nurettin Canikli'den enflasyon sepeti uyarısı

    Nurettin Canikliden enflasyon sepeti uyarısı
    expand

    Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, enflasyon sepetindeki mal gruplarında değişiklik yapılarak ekonomi politikalarına güvenin sarsılmaması gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hafta başında Habertürk gazetesinde yer alan açıklamasında enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığının yıl sonunda yüzde 24'ten yüzde 20'ye indirileceğini ifade etmiş, böylece oynak gıda fiyatlarının hedefin üzerinde seyreden enflasyonu daha az etkileyeceğini belirtmişti.

    Kamuya 60 bin yeni personel alınacak

    Enflasyon sepetinde revizyon açıklaması piyasalarda "yapay bir müdahale ile enflasyon düşük mü gösterilecek" tartışması yaratırken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "TÜFE sepetindeki ağırlıklar hanehalkı anketleri ile belirlenir. Bir müdahale söz konusu değildir, asla olmayacaktır" demişti.

    Canikli ise bugün Habertürk televizyonuna yaptığı açıklamada, gıda gibi mal gruplarının ağırlığını değiştirmenin güven kaybına yol açabileceğini belirterek, "Mal sepetinde değişiklik yapmanın sakıncası, yanlış bir algı yaratabilir. Hele böyle bir geçiş döneminde yanlış olabilir. Enflasyon sepetindeki mal gruplarında değişiklik yaparak... kredibilite azalmasına yol açmamak gerekir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hükümetin gündeminde seçim olmadığını da belirten Canikli, yeni kanun hükmünde kararnameler üzerinde çalışıldığını, ancak istihbarat sistemiyle ilgili düzenlemelerin bir sonraki KHK'ya yetişemeyebileceğini ifade etti.

    Ağbal: Bu konuda çok hassasız

    Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, istatistik konusunun son derece önemli olduğunu, ülkelerin kendi istatistiklerini uluslararası norm ve standartlara göre hazırlaması gerektiğini belirtti.

    İstatistiklerin güvenilirliğinin vazgeçilemez nitelik taşıdığını ifade eden Ağbal, "Bugün Türkiye'de TÜİK tarafından hazırlanan bütün istatistikler uluslararası normlara ve standartlara uygundur. Bu konuda çok hassasız. Çünkü bizim dahil olduğumuz Eurostat bölgesinde hazırlanan bütün istatistiklere veri gönderiyoruz" diye konuştu.

    Doğru politika üretmenin ilk şartının uluslararası standartlara uygun, doğru istatistik hazırlamaktan geçtiğini anlatan Ağbal, "TÜİK tamamen uluslararası standartlara uygun olarak kendi istatistiğini nasıl oluşturacaksa, onu kendisi oluşturacak. TÜİK'in istatistik hazırlanması noktasında uygulamaya koyacağı yöntem, standart ve esaslar tamamen TÜİK tarafından belirlenecek konulardır. Zaten bunu böyle yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow