hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tavukta hormon iddialarına festivalli cevap

    Tavukta hormon iddialarına festivalli cevap
    expand
    KAYNAK DHA

    İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde düzenlenecek Tavuk Eti Festivali'nde bir araya gelecek olan üreticiler, tavuk üretiminde hormon kullanıldığı iddialarına yanıt verecek. İzmir İli Kanatlı Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, "Uzun süredir kanatlı etine karşı çeşitli yollarla karalama kampanyaları yürütülüyor. Biz üreticiler olarak festival kapsamında eğlenerek buna cevap vereceğiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir'de yaklaşık 2 ay önce kurulan İzmir ili Kanatlı Eti Üreticileri Birliği, tavuk etine yönelik önyargıyı ortadan kaldırmak için Tavuk Eti Festivali gerçekleştirecek. Kemalpaşa Belediyesi'nin desteği ile 14 Mayıs Pazar günü, Kemalpaşa Park Orman tesisleri Mesire alanında gerçekleştirilecek organizasyonda 3 bin kişilik piknik hazırlığı yapıldı. Ancak katılacağını bildirenlerin sayısı 7 bine ulaşınca ek tedbirler alındı. Mesire alanında kurulan 50 metrelik mangalda pişirilmesi planlanan 3 ton tavuk eti 4.5 tona yükseltildi. Mangalın yanı sıra tavuk döner ve çeşitli ikramlar da davetlilere sunulacak. Katılımın ücretsiz olduğu etkinlikte büyükler ödüllü yarışmalarla, çocuklar ise kurulacak oyun parkında gönüllerince eğlenecek.

    Festivalin amacının tavuk etine yönelik ön yargıyı kırmak olduğunu belirten İzmir İli Kanatlı Et Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, "Uzun süredir kanatlı etine karşı çeşitli yollarla karalama kampanyaları yürütülüyor. Biz üreticiler olarak festival kapsamında eğlenerek buna cevap vereceğiz" dedi.

    "Bu yaşıma kadar hormon görmedim"

    Tavuk üretiminde hormon kullanıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Abdullah Koç şunları söyledi:

    "Bahsedilen hormonları ve antibiyotikleri kullananların bizler olmamız gerekir ki, ben bu yaşıma kadar hormon görmedim. Antibiyotik kullanılıyor, ancak devlet kontrolünde kullanılıyor. Son dönemde elektronik ortama dönüştü. Kullanılan her şey elektronik ortamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri tarafından denetleniyor. Bu karalama kampanyalarının temel dayanağı yok, ellerinde belge yok. Türkiye'de kanatlı hayvan kesebilen 18 entegre firma var. Her entegre tesiste Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın görevlileri var. Kolaylıkla denetim altına alınabilen bir sektör."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir ve Manisa'da 1600 üretici var

    Türkiye'nin protein ihtiyacının yüzde 18'ini karşıladıklarını belirten Abdullah Koç sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Bölgemizi İzmir-Manisa olarak adlandırıyoruz. Bu bölgede toplam bin 600 üretici işletmemiz var. Türkiye genelinde 13 bin 900 işletme var. Türkiye genelinin yüzde 11'lik kısmını İzmir- Manisa oluşturuyor. Bunun yanında bölgede Aydın, Denizli, Uşak ve Balıkesir'deki kümesleri topladığınızda, Ege Bölgesi olarak sayı 4 bine yaklaşıyor. Bu da Türkiye tavukçuluğunun yaklaşık yüzde 30'u demek. Bölgemizde üretim çok iyi durumda. Sektörümüzün üzerinde yürütülen bu karalama kampanyasına pikniğimizde eğlenerek cevap vereceğiz." 

    7 bin kişi piknikte buluşacak

    Tavuk Eti Festivali'nin başta 3 bin kişilik planlandığını, ancak katılımın 7 bin kişiye ulaşacağını söyleyen Koç, şöyle konuştu:

    "İlk hedefimiz 3 ton tavuk eti pişirmekti, şimdi 4.5 tona çıkardık. Anneler günü nedeniyle anneler ve çocukların birlikte katılacağı yarışmalarımız olacak. Etkinliğe katılacak 4 entegre firmamızın çeşitli organizasyonları olacak. 50 metrelik mangalımızı hazırladık. 4.5 ton eti bu mangalda 25 usta ile pişireceğiz. 20 palyaço, şişme oyun parkları ve yarışmalarımız olacak. Etkinliğimize, bin 600 üretici, 22 ilden üretici birlikleri ve sektörde çalışanlar ile vatandaşlar katılacak. Herkesi güzel bir pazar günü geçirmek için pikniğimize bekliyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow