hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Teknoloji pazarı yüzde 14,2 büyüdü

    Teknoloji pazarı yüzde 14,2 büyüdü
    expand

    Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,2 büyüyerek 9,4 milyar liralık ciroya ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GfK TEMAX tarafından yapılan araştırmaya göre, geçen yılın aynı dönemine göre telekom, küçük ev aletleri ve tüketici elektroniği ciroda en fazla büyüyen sektörler oldu.

    Telekom sektörü bu yılın ilk çeyreğinde 3,89 milyar lira ile 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 22,7 büyüyerek yeni bir rekor kaydetti. Söz konusu büyümeye en büyük etkiyi akıllı telefonlar yaptı. Öte yandan sabit hatlı telefonlar ve akıllı olmayan telefonlarda küçülme devam etti.

    İstanbul Autoshow 2015 başladı

    Bilişim teknolojileri sektörü ilk üç ayda yıllık bazda cirosal olarak yüzde 1,4 büyüdü.  Mediatabletlerin ise cirosu yüzde 5,3 artış gösterdi. Dizüstü bilgisayarlarda söz konusu dönemde ciro bazında yüzde 1'lik bir küçülme, adet bazında yüzde 5,5 büyüme görüldü. Masaüstü bilgisayarlar da yüzde 17,7 daralma dikkati çekti.

    Küçük Ev Aletleri sektörü 2014'ün aynı dönemine göre adetsel olarak yüzde 7,7'lik, cirosal olarak ise yüzde 20'lik bir büyüme ile yıla başladı.

    Küçük ev aletleri, telekom sektörünün ardından en çok artış gösteren iki sektörden biri oldu. Sektör cirosal anlamda bu çeyrek dönemde 831 milyon liralık pazar değeri elde etti. Yüksek özellikli ürünlere kayma ve döviz kurundaki artışın fiyat seviyesine yansıması cirosal anlamda çift haneli büyümeyi tetikledi.

    Sektörün büyümesine en büyük katkı süpürge, ütü, sıcak içecek makineleri ve gıda hazırlayacılardan geldi. Katı meyve sıkacakları ise hem adetsal hem de cirosal küçülme gösterdi.

    Çok özellikli, yüksek teknolojili ürünlere eğilimin artması, siklonik süpürgeler, buhar jenaratörlü ütüler, ışık sistemli epilasyon cihazları, espresso makineleri ve hamur yoğuruculu mutfak aletleri gibi segmentlere ilgiyi arttırdı.

    TV pazarında istikrarlı büyüme

    Tüketici elektroniği sektörü, 2015'nin ilk çeyreğinde yüzde 13 büyüyerek 1,3 milyar liraya ulaştı. Sektörün en büyük ürün grubu olan panel televizyonlar, payı yüzde 15'lere ulaşan ultra yüksek çözünürlüklü televizyonların da etkisiyle yüzde 14 büyüme kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow