hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Turizm gelirleri ikinci çeyrekte sert düştü

    Turizm gelirleri ikinci çeyrekte sert düştü
    expand

    İstanbul ve Ankara'da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırıları başta olmak üzere artan terör olaylarının yarattığı güvenlik kaygıları ve Rusya ile Suriye konusunda yaşanan görüş ayrılığının Rus ziyaretçi sayısında sert düşüşe neden olmasıyla turizm gelirleri ikinci çeyrekte yüzde 35.6 azalarak 4.98 milyar dolar oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, 2015 yılının ilk yarısında 12.6 milyar dolar olan turizm gelirleri bu yıl ilk yarıda 9 milyar dolara geriledi.

    Veri geçmişine bakıldığında ikinci çeyrekte gelirlerde yaşanan yüzde 35.6 düşüş, 1999 yılından beri kaydedilen sert düşüş oldu.
    Turizm zorda: Turist sayısındaki düşüş yüzde 40'ı aştı
    Her ne kadar Rusya ile ilişkilerin tekrar normal seyrine kısa sürede dönmesi beklense de, analistler bu etkinin de sınırlı kalacağını öngörüyor. Rusya'da ekonominin iyi olmamasının yanı sıra güvenlik endişelerinin de etkisiyle analistler bu yılın turizm açısından kayıp yıl olacağını belirtiyorlar.



    Analistler turizm gelirlerinde bu yıl en az 5 milyar dolarlık düşüş beklerken; ilişkili sektörler de düşünüldüğünde ekonomik büyümeyi 0.5 puandan fazla aşağı çekecek, cari açığın GSYH'ye oranını ise neredeyse aynı oranda yukarı çekecek, yaz sezonunda işsizliği artıracak önemli makro sonuçları görmeye devam edeceğimizi belirtiyorlar.

    Analistler, bir Rus savaş uçağının geçtiğimiz yıl Kasım ayında Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından, Rus ziyaretçi sayısının bu yıl, iki sene önceki 4.5 milyondan 1 milyona kadar düşmesini bekliyorlar. Ancak ilişkilerin tekrar iyileşmesinin etkisiyle ziyaretçi sayısı bir miktar yukarı çıkabilir.

    Güvenlik endişesiyle turistler gelmiyor

    BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, turizm gelirlerindeki düşüşün turist sayısındaki düşüşten daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Bu durum nispeten yüksek nitelikli turistlerin Türkiye'ye gelmekten kaçındıklarını gösteriyor... Yakın zamanda gerçekleşen başarısız darbe girişimi de durumun düzelmesine yardımcı olmayacak" dedi ve ekledi:

    "Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi iyileşmenin sinyali olsa da, bu yaz sezonu için geç kalınmış olabilir. Ancak, Türkiye ve Rusya ilişkileri tamamen normalleştiği zaman önümüzdeki yıl için umutlar artacak. Biz hâlâ, Türkiye turizm gelirlerinin 2016 yılında yaklaşık yüzde 27 oranında düşeceğini öngörüyoruz."

    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın dün açıkladığı verilere göre;

    Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40.86 azalışla 2.44 milyon kişiye gerileyerek, 1994'ten beri açıklanan veri tarihinin en büyük düşüşü kaydetti. Yılın ilk yarısında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 27.9 azalışla 10.74 milyon kişi oldu.

    Kişi başına milli geliri yüksek ülkelerden gelen turist sayısındaki çift haneli düşüş Türkiye'ye gelen turist kalitesini ve gelirleri daha belirgin etkiliyor.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre; Rusya haricinde gelir düzeyi nispeten yüksek olan İtalya, Fransa, Japonya gibi ülkelerden gelen ziyaretçi sayısı da çift haneli düşüşler gösteriyor.

    Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı ise yılın ilk yarısı itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 87.4 düşüş kaydetti.

    TÜİK verilerine göre ikinci çeyrekte yabancıların ortalama harcaması 602 dolar, yurtdışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 973 dolar oldu.

    Verilere göre, Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2016 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30.3 azalarak 7.5 milyon kişi oldu. Bunların yüzde 84.5'ini yabancılar, yüzde 15.5'ini ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow