hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk-İş açlık ve yoksullukta sınırı açıkladı

    Türk-İş açlık ve yoksullukta sınırı açıkladı
    expand
    KAYNAKAA

    Türk-İş'in araştırmasına göre, temmuz ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 370 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 462 lira oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı araştırması"nın temmuz ayı sonuçları açıklandı.

    Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı bin 369 lira 76 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 4 bin 461 lira 76 kuruş oldu.

    Temmuz ayında bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise bin 704 lira 70 kuruş olarak hesaplandı. Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,45 arttı.
    Rio Olimpiyatları'nın havluları Denizli'den
    Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış yüzde 3,07 oldu. Yıllık ortalama artış ise yüzde 8,89 olarak hesaplandı.

    Sütte ortalama fiyatlar eski seviyesinin de üstüne çıktı?

    Araştırmaya göre, süt, yoğurt, peynir grubunda ramazan ayı dolayısıyla bazı marketlerde yapılan indirim ortadan kalkınca, sütte ortalama fiyatlar eski seviyesinin de üstüne çıktı. Yoğurt ve peynir fiyatında önemli bir değişiklik tespit edilemedi.

    Kıyma et ve kuşbaşı fiyatı kilogramda 1 lira artış gösterdi. Ancak önünde kuyruk olan tanzim satış mağazalarında fiyat aynı kaldı. Tavuk fiyatı bu ay da değişmedi. Yumurta tane fiyatı ise 2 kuruş arttı. Sakatat ürünleri fiyatında değişiklik olmazken bakliyat ürünlerinde (kuru fasulye, kırmızı mercimek, barbunya) ise, geçen aya özgü yapılan indirimin ardından fiyatlar eski seviyesine geldi.

    Temmuz başlarken sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı 3,70 lira tutarındaydı. Sebze ortalama kilogram fiyatı 3,52 lira ve ortalama meyve kilogram fiyatı da 3,95 lira hesaplanmıştı. Bu ay ortalama sebze fiyatı gerileyerek 3,36 lira ve meyve fiyatı ise artarak 4,23 lira seviyesinde gerçekleşti. Böylece ortalama sebze-meyve kilogram fiyatı da geçtiğimiz aya göre artarak 3,76 lira olarak hesaplandı.

    Margarin fiyatında artış görülürken, tereyağı ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı genelde fazla değişmedi. Siyah zeytinde ortalama kilogram fiyatı aynı kalırken yeşil zeytin fiyatında az miktarda gerileme yaşandı.

    Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta bu ay makarnadaki küçük fiyat ayarlaması dışında önemli bir fiyat değişikliği olmadı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow