hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ve dolar 3 lirayı gördü!

    Ve dolar 3 lirayı gördü
    expand

    Dolar, ABD'de açıklanan verilerin ardından yükselişe geçerek 3,00 lira ile tarihi zirvesini gördü.

    Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 16-17 Eylül tarihli toplantısı öncesinde, bugün gözlerin çevrildiği tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasına karşın hafta boyunca etkili olan doların yükseliş eğiliminin devam etmesi dikkati çekti.

    ABD'de bu hafta açıklanan ADP özel sektör istihdamının 190 binle beklentilerin altında kalmasının yanı sıra, bugün de ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi 173 binle 217 bin olan piyasa beklentisini karşılamadı.

    ABD istihdam verisi "iyi" geldi

    Buna karşın, ülkede işsizlik oranının yüzde 5,1'e gerilemesi, Fed'in önem verdiği veriler arasında olan ortalama saatlik ücretlerde yüzde 0,3'lük artış yaşanması ve önceki iki ayın tarım dışı istihdam verisinin yukarı yönlü revize edilmesi, küresel piyasalarda dolar talebinin artmasına neden oldu.

    Dün Fed'in eylülde faiz artırımı gerçekleştireceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesiyle 2,97 seviyesini aşan ve 10 günün yükseğine çıkan dolar/TL, bugün de söz konusu gelişmelerle tarihi zirvesi olan 3,00'ü gördü.

    Dolar/TL, şu dakikalarda 2,9880 seviyesinden alıcı buluyor. Dolar/TL'nin 3'ün üzerinde kalıcı olup olmamasının bundan sonraki yön tayininde belirleyici olacağını vurgulayan analistler, olası düşüşlerde yeniden 2,94 seviyelerinin gündeme gelebileceğini aktarıyor.

    "TL açısından bu sefer hikaye, ağırlıklı olarak yurtdışı kaynaklı"

    Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan DenizBank Özel Bankacılık Grubu Sermaye Piyasası Araçları Satış Yönetmeni Orkun Gödek, dolar karşısında sert değer kaybı yaşan TL'nin, tarihi zirve değer olan 3'ü test etmesinin ardından bir süredir 2,91-2,94 bandında işlemlerini yoğunlaştırdığına dikkati çekti.

    Kredide vade uzuyor

    Ancak, bu hafta itibarıyla işlemlerin yeniden yukarı yönde gelişim gösterdiğine tanık olunduğunu vurgulayan Gödek, "TL açısından bu sefer hikayenin ağırlıklı olarak yurt dışı kaynaklı olduğunu söylemek gerek. Dolar endeksinin 100 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 96,0 bölgesini yukarı yönde kırması dolar/TL paritesinde de cuma günü Asya seansı işlemlerinde 2,9972 bölgesinin test edilmesine neden oldu" diye konuştu.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     
    Gödek, ABD'de açıklanan ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi öncesinde stresin gelişmekte olan ülke para birimleri nezdinde artış göstermesini normal karşılamak gerektiğini aktararak, şunları kaydetti:

    "Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin perşembe günü gerçekleşen basın toplantısında pahalı avro seviyesine atıfta bulunması ve sonrasında avro/dolar paritesinin 1,11 düzeyine gerilemesini de göz ardı etmemek gerek. Piyasa beklentisinin gerisinde kalan, ancak geçmiş dönem rakamlarına baktığımızda sapmaların aylık bazda artış gösterdiği bir tarım dışı istihdam verisi sonrasında kurda baskının 3'ün üzerine doğru taşınmasına karşın, hareketin bir miktar satış isteğiyle karşılaşabileceğini düşünüyorum.

    Alım yönlü işlemlerin hız kazanması durumunda hareket ilk etapta teknik açıdan 3,03 bölgesine dek devam edebilir. Her koşulda eylül ayı Fed toplantısı gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı unsuru olarak kalmaya devam edecek. Ücretler ve işsizlik oranının düşüş göstermesi piyasaların net bir yön bulmasına engel olacaktır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow