hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    VİOP'ta faiz riski yönetiminde yeni dönem!

    VİOPta faiz riski yönetiminde yeni dönem
    expand
    KAYNAKAA

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın (VİOP) faize dayalı ilk ürünü olan Gecelik Repo Oranı Vadeli İşlem Sözleşmeleri, 21 Ekim'de işleme açılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul açıklamasına göre, VİOP'ta işlem gören sözleşmelere yeni bir varlık sınıfı ekleniyor.

    Buna göre Gecelik Repo Oranı Vadeli İşlem Sözleşmeleri, Borsa İstanbul VİOP'ta 21 Ekim 2015 tarihinde işlem görmeye başlayacak.

    Borsa İstanbul Bankalararası Repo-Ters Repo Pazarı'nda gerçekleşen aynı gün valörlü gecelik miktar ağırlıklı ortalama basit faiz oranının bileşik ortalamasına dayanan Gecelik Repo Vadeli İşlem Sözleşmeleri aylık ve üç aylık (çeyreklik) olmak üzere iki tipte olacak.
    Volkswagen yatırımları için kararını verdi!
    Nakdi uzlaşılı olan söz konusu sözleşmelerden Aylık Gecelik Repo Oranı Vadeli işlem sözleşmelerinde aynı anda toplam dört vade ayına ait sözleşmeler işlem görürken, Üç Aylık (Çeyreklik) Gecelik Repo Oranı Vadeli İşlem Sözleşmeleri'nde ise iki yıllık süreyi kapsayacak şekilde, aynı anda toplam sekiz vade dönemine ait sözleşmeler işleme açık bulunacak.

    Açıklamada görüşlerine yer verilen Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Gecelik Repo Oranı Vadeli İşlem Sözleşmeleri'nin kurumsal yatırımcıların kısa dönemli faiz riskini yönetebilecekleri bir sözleşme olacağını ve bu alandaki önemli bir boşluğu dolduracağına inandıklarını belirtti.

    Aynı zamanda Türk lirası cinsi faiz swaplarının (faiz takası) değişken bacağında da gösterge olarak kullanılabilecek bir enstrüman çıkardıklarını ifade eden Dönmez, daha istikrarlı bir mali sistem açısından son derece önemli ve gerekli bu sözleşmelerde piyasa yapıcı olunması halinde önemli maliyet avantajı sağladıklarını dile getirdi.

    Dönmez, ayrıca likiditeyi kısa sürede arttırmak için piyasa yapıcı adaylarla görüşmelerinin sürdüğünü de vurguladı.

    VİOP Grup Müdürü Muammer Çakır ise VİOP'un endeks sözleşmelerinde olduğu gibi döviz sözleşmelerinde de derin bir likiditeye sahip olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

    "Aynı şekilde diğer bankacılık ürünlerini de ürün portföyümüze ekleyerek, her türlü riskin yönetildiği etkin ve likit bir risk yönetim platformu olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Bu kapsamda özellikle bankaların ve finansal kurumların kısa vadeli faiz risklerini, merkezi karşı taraf güvencesiyle yönetebilecekleri gecelik repo oranı üzerine vadeli işlem sözleşmelerini işleme açıyoruz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow