hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Yapılandırmanın sağladığı rahatlama geçici olacak"

    Yapılandırmanın sağladığı rahatlama geçici olacak
    expand
    KAYNAKAA

    Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkezi Birliği'ne borcu olan ve temerrüde düşen çiftçilerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kararı olumlu gördüklerini ancak sağladığı rahatlamanın geçici olacağını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, çiftçi borçlarının giderek artması ve ödeme güçlüklerinin baş göstermesinin esas nedeninin üreticinin elde ettiği gelirle üretim masrafları arasındaki dengenin giderek bozulması olduğunu ifade etti.

    Tarım kredilerinin son yıllarda sektörel krediler bazında en hızlı büyüyen kredi türü olduğunu belirten Demirtaş, geçen yıl verilen toplam tarım kredisinin 65 milyar liranın üzerine çıktığına işaret etti.

    Demirtaş, tarım kredilerindeki artışa üreticilerin gelir kaybına uğramasının etkili olduğuna dikkati çekti. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'ye borcu olan ve ödemeleri aksattığı için temerrüde düşen üreticilerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kararı olumlu gördüklerini ancak sağladığı rahatlamanın geçici olacağını belirten Demirtaş, şunları kaydetti:

    "Tarım Kanunu, tarımsal desteklemeye bütçeden ayrılması gereken asgari miktarın milli gelirin asgari yüzde 1'i oranında olmasını öngörmektedir. Ne var ki, bu oran söz konusu yasanın kabul edildiği 2006 yılından bu yana tek bir yıl bile uygulanmamıştır. Geçen yıl ilan edilen Milli Tarım Projesi'nde tarımsal üretimde kullanılan mazotun fiyatının yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılanacağı sözü verilmiştir. Üreticiler halen bunun gerçekleşmesini beklemekte. Girdilerde fiyatlar artarken üretici ürününü geçen yıllardaki fiyattan satmak zorunda kalmaktadır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow