hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Uzlaşma falan yok! Yasa geçerse Türkiye'de zeytincilik bitmiştir"

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye'nin son günlerde konuştuğu sanayi üretim tasarısı en çok zeytinlik alanlar üzerine yapılan tartışmalar ile gündeme geldi. Son olarak dün gerçekleştirilen Üretim Reform Tasarısının TBMM Sanayi Komisyonunda görüşülen zeytinlik alanlar hususunda uzlaşma sağlandığı ilan edilmişti. Ancak Komisyonda yer alan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Narin, zeytinlik alanlar konusunda bir uzlaşma olmadığını iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zeytin sahalarının sanayi tesislerine açılacağına yönelik tartışmalarla dün toplanan Sanayi Üretim Komisyonu sonrası, zeytinlikler ile ilgili maddelerin tasarıdan çıkarıldığı açıklanmıştı. Anadolu Ajansı başta olmak üzere birçok medya organı Komisyonda uzlaşma sağlandığını bu alanlara konut, turizm tesisi yapılamayacağı, zeytin ağaçlarını kesmenin cezasının artırıldığı duyurdu. 

    Benzer şekilde bu haber dün internet medyasında, sözlü ve yazılı basında komisyondaki tarafların uzlaştığı başlıklarıyla yer aldı. Ancak dün gerçekleştirilen Sanayi Komisyonu'nda yer alan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Narin, Cnnturk.com'a yaptığı değerlendirmede zeytin alanları konusunda herhangi bir uzlaşma olmadığı ve yasa tasarısında bu konuda yapılan tek değişikliğin zeytin ağacı kesenlere para cezasının artırılması olduğunun altını çizdi.

    Komisyondaki görüşmelerde zeytin ağacını sökmenin cezasının 2 bin liradan 4 bin liraya çıkarıldığını ifade eden Narin, bunun dışında tasarıya eklenen zeytinlik alanlara turizm tesisi, konaklama tesisi ve konut yapılamaz ifadeleri ile bu alanlarda maden işletmelerinin açılmasının önündeki engelin bulunmadığını iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zeytin ağaçları hakkında bunları biliyor musunuz?

    Komisyonda neler yaşandığını anlattı

    Dün gerçekleştirilen komisyondaki görüşmelerde yer alan Narin, dün yaşananları Cnnturk.com'a şu sözlerle açıkladı:

    "Biz komisyon öncesinde Bakan Özlü ile 2 saat görüştük ve zeytine yönelik projelerimizi anlattık. 76 maddelik yasa tasarısında 3 madde zeytincilikle ilgili. Bu maddelerin çıkarılmasını istedik. Saat 11.00 gibi görüşme bitti. 12.00'de Sanayi Komisyon toplantısı başladı. Maddelerin görüşülmesi esnasında söz verileceği için ilk görüşmede bize söz hakkı verilmedi. İlk oturum bitti. İkinci oturuma geçilmesini beklerken, taleplerimiz doğrultusunda değişiklik yapıldığını bize bildirdiler. Biz de bu gelişme üzerine sevindik ve birbirimizi tebrik ettik. Bir süre sonra ikinci oturum başladı ve değişiklik önergeleri vermeye başladılar. Önergelerde anladık ki yaptıkları değişiklik sadece zeytin ağacı kesmenin bedelini 2 bin liradan 4 bin liraya çıkarmakmış. Bunun dışında zeytinlik alanlarda hayvan otlatılamaz maddesini, 'otlatılrsa 3 ay hapis cezası' şeklinde değiştirmişler. Ancak hayvan otlatma ile ilgili madde daha sonrasında iptal edilmiş. Yani tasarıya kendi ekledikleri maddeyi de sonradan iptal etmiş oldular."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sanayi Komisyonu'nda zeytin tartışması

    "Tasarı TBMM Genel Kurulu'ndan geçerse zeytincilik bitmiştir"

    "İki oturum arasunda bize söylendiği şekliyle 'uzlaşma sağandı' diye haberler medyaya da servis edildi. Bu haber son dakika şeklinde tüm medyada yer bulmuş. Biz içerde olduğumuz için olan bitenin farkında değiliz. Önergeler verildikten sonra birkaç dakika içerisinde bu maddeler komisyondan geçti. Bize söylenenlerin tam tersi olan bu önergelerle ilgili söz istedik. "Bize böyle söylemediniz" şeklinde İtirazlarımızı ilettik. Yaşanan gerginlik üzerine Komisyona saygısızlık yaptığımız söylendi. Parlamentonun geçmişte 6 kez bu değişikliği reddetiğini hatırlattık ve Komisyonu terk ettik. Biz çıktıktan sonra konut, turizm tesisi yapılamaz gibi maddeler de eklenmiş. Geçmişte 6 kez parlamentonun önüne getirilip reddeilen hükümlerin sadece kelimeleri değiştirilmiş. Yapılan değişiklik özetle şunu ifade ediyor: Zeytinlik alanlar madenlere açılmıştır. Taş ocakları yapılabilir, termik santraller, mermer ocakları gibi her şey yapılabilir. Ancak her bir zeytin ağacı için bedeli 2 bin liradan 4 bin liraya çıkarılmıştır. Altının bir onsu 1200 dolara mal ediyorlar. Eğer bu yasa TBMM Genel Kurulu'ndan geçerse, Türkiye'de zeytincilik bitmiştir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow