hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bit.ly'a erişim engeli kaldırıldı

    Bit.lya erişim engeli kaldırıldı
    expand

    Telekomünikasyonu İletişim Başkanlığı (TİB) link kısaltma hizmeti veren bit.ly'a erişimi engelledi. CNNTurk.com, TİB'e "içerik barındırmayan bir site neden engellendi?" diye sorduktan kısa bir süre sonra erişim engeli kaldırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Link kısaltmak için bit.ly'ın sitesine girmek isteyenler aşağıdaki uyarıyla karşılaştı:

    "5651 sayılı kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu internet sitesi (bit.ly) hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın 17/04/2015 tarih ve 490.05.01.2015.-1188889 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından idari tedbir uygulanmaktadır."

    Bit.ly web sitelerinin linklerini kısaltmaya yarayan yardımcı bir web servisi. Sunucularında herhangi bir içerik barındırmayan bu siteye erişimin neden engellendiği ise bilinmiyordu.

    CNNTurk.com TİB'e sorduktan bir süre sonra erişim engeli kaldırıldı

    CNNTurk.com, tedbir kararını alan TİB'e "İçerik barındırmayan bir siteye neden erişim engellendi?" sorusunu yönelttiğinde olayın incelendiği bilgisi verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TİB, bit.ly'ın aslında içerik barındırmayan bir site olduğunu CNNTurk.com'un sorusu üzerine farkedince 17.02'de erişim engelini, yani tedbir kararını kaldırdı.

    Bit.ly'a erişim engeli gelince doğal olarak sosyal medyada ya da web sitelerinde bu kısaltma kullanılarak oluşturulan bütün linklere de ulaşılamamıştı. 

    Neden engellendi?

    TİB neden engellendiğine dair Hürriyet'e "Teknik hata" dedi ancak tarihi ve numarası olan bir tedbir kararı varken teknik hata demek havada kalıyor. Webrazzi'nin tahminlerine göre engellenmesi istenen sayfanın linki bit.ly ile kısaltılmış bir idi ve engelleme de bu alan adına konuldu. İkinci bir olasılık da bit.ly bağlantılarının sonuna eklenen ‘+’ işaretiyle tıklanma istatistiklerini gösteren sayfalardan biri bu erişim engeline neden oldu. 

    Her ne olursa olsun bu tedbir kararı TİB'in bit.ly'ın ne olduğunu bilmediğini ortaya koydu.

    Bit.lya erişim engeli kaldırıldı

    Yeni yasa ile neler düzenleniyor?

    İnternet yasası olarak bilinen 5651 sayılı yasada yapılan düzenlemelere çokça eleştiri getirilse de 15 Nisan itibariyle yasa yürürlüğe girdi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yürürlüğe giren torba yasadaki düzenlemeler 5651 Sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"u da kapsıyor. İnternet yasası olarak bilinen yasaya eklenen 8/A maddesiyle TİB, Başbakanlık ve/veya Bakanlık talebi üzerine içerik çıkarılması ya da erişim engellenmesi kararı 4 saat içinde uygulanmak zorunda. Eğer içeriği erişim engellenmezse o site tamamıyla kapatılabilecek. Bu içeriği oluşturan ve yayan kişilerin bilgileri hakim kararıyla adli mercilere verilebilecek. Bu bilgileri vermeyen yetkililer de adli para cezası ile karşı karşıya kalabilecek. Ayrıca 500 bin TL'ye kadar idari para cezası da söz konusu.

    İnternet yasasındaki değişiklikler Anayasa'ya aykırı mı?

    Ünlüler Periscope'u nasıl kullanıyor?

    Türkiye pasaportu dünyada kaçıncı?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow