hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Google'dan korkuyoruz"

    Googledan korkuyoruz
    expand

    Alman medya devi Axel Springer'in CEO'su yazdığı bir makalede "Google'dan korkuyoruz" dedi.. CEO Mathias Döpfner'i bu açıklamaya iten ise "Google tekelleşiyor" düşüncesi. Döpfner tekellerin ekonomik tarihinin çok uzun ömürlü olmadığına dikkat çekerek uyarıda da bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her şey bir arama motoruyla başladı, ardından e-posta sistemi Gmail geldi. Sonra YouTube'u satın aldı. İnternet tarayıcısı Chrome'u üretti. Yetmedi işletim sistemi Android'i ortaya attı, teknoloji şirketlerini satın almaya başladı. Google Gözlük'ü üretti derken bir deve dönüştü.

    Google'un bu orantısız büyümesi eleştiri oklarını üzerine çekmesine de sebep oluyor.

    Frankfurter Allgemeine Zeitung'da yayınlanan bir haber tartışmayı alevlendirdi.

    Haberde Google'ın tekelleştiği iddia ediliyordu.

    Google'ın yanıtı gecikmedi.

    Dev firmanın CEO'su Eric Schmidt imzalı açık mektup yine aynı gazetede yayımlandı.

    "Neden üzerimize geliyorsunuz, bu büyümek için bir fırsat" denildi o mektupta.

    Ancak o cevapta sık sık adı geçen bir şirket vardı:

    Aralarında Die Welt ve Bild gibi 230 gazete ve derginin de olduğu Avrupa'daki en büyük medya şirketlerinden Axel Springer.

    Schmidt'in makalesinde dönem dönem zorluklar yaşasalar da Axel Springer'la anlaşmaya vardıkları için memnuniyet duyduğunu yazmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Springer CEO'su Mathias Döpfner de yazdığı mektupla bu tartışmaya katıldı.

    Döpfner o mektupta "Google ile anlaşmak seçenek değil, online olarak erişilebilir olmak için bir zorunluluktu" diye yazdı.

    "Tepki gösterdiğiniz halde neden Google'la çalışıyorsunuz" eleştirilerine de yanıt veren Döpfner, "Bu nükleer enerji karşı olan birine o zaman elektrik kullanma demek gibi bir şey" dedi.

    Döpfner, Eski CIA çalışan Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerle, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın Google'ın verilerine ulaşabildiğini hatırlattı ve "Şirketim Google ve gücünden korkuyor" dedi. Google'ın herhangi bir insandan daha güçlü bir hale geldiğini de sözlerine ekledi.

    Döpfner'in eleştirileri bununla da sınırlı kalmadı. Google'a "Tekelcilik ve gizlilikle ilgili kanunların işlemediği bir süper devlet kurmak mı istiyorsunuz?" diye sordu.

    Googledan korkuyoruz

    Avrupa Komisyonu ile Google arasında süren ihtilafı da hatırlatan Döpfner, Google'ın kendi ürünlerine ait internet sitelerini, kendi arama motorunda daha üst sıralarda göstermesini de eleştirdi ve bunu pazarın tek hakimi olarak pozisyonunu suistimal etmek olarak niteledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Döpfner, Google'ın kurucusu Larry Page'i de boş geçmedi.

    Page'in gizlilik yasalarının ve demokratik mesuliyetlerin olmadığı bir düzen hayal ettiğini savunan Döpfner, mektubunu bir uyarıyla bitirdi: "Tarih boyunca görüldü ki ekonomide tekeller uzun süre hayatta kalamaz"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow