hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhuriyet Başsavcısı: Biz böyle bir karar almadık

    Cumhuriyet Başsavcısı: Biz böyle bir karar almadık
    expand

    Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın Twitter'a erişim engellemesi için verilen 20 Mart tarihli tedbir kararına dayanak olarak Cumhuyiret Başsavcılığı gösterildi. Ancak stanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu Twitter'ın erişime kapatılması şeklinde bir karar vermediklerini, kararın idari olduğunu belirtti. Peki TİB neden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "olmayan" talebini erişimi engellemek için gerekçe gösterdi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Twitter'ın kapatılması kararıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'ndan önemli bir açıklama geldi.

    Radikal’e konuşan Başsavcı Salihoğlu, “Bizim verdiğimiz bir karar yok. İdari bir karar bu. Biz İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olarak böyle bir karar vermedik” dedi.

    TİB sitesinde yer alan bilgiye göre ise Twitter’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 20 Mart 2014 tarihinde TMK 10. Madde ile yetkili savcılıkça tedbir amaçlı erişime kapatıldığı bilgisi yer alıyordu.

    Tedbir kararının olduğu bilgisi yer almasına rağmen herhangi bir karar numarasının da paylaşılmaması dikkat çekti.

    Ayrıca 20 Mart'taki kararın TMK 10. maddesi ile görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararına dayandırılması da kafaları karıştırdı. 

    TBMM'de kabul edilen ve 6 Mart 2014'te Resmi Gazete'de yayınlanan kanun değişikliğiyle TMK 10. maddesi ile görevli özel yetkili mahkemeler kaldırıldığından bu mahkemelerin herhangi bir yetki ya da görevi bulunmuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet Başsavcısı: Biz böyle bir karar almadık

    Diğer kararlar farklı tarihler

    Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın sorgulama ekranında  gösterilen kararların 4'ünün de ayrı tarihlerde olduğu dikkat çekiyor.

    Bu tarihler 3 Şubat, 4 Mart, 18 Mart ve 20 Mart. 

    Mahkeme kararlarının uygulamasının geciktirilmesi

    Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Mahkeme kararlarının uygulanması hususunda tüm iyi niyet çabalarımıza karşılık Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır" denilirken açıklamanın devamında "hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür" ifadesi kullanması da kafaları karıştırdı.

    Bu açıklama "TİB uygulamakla yükümlü olduğu mahkeme kararlarını neden geciktirdi?" sorusunu gündeme taşıdı.

    "Twitter'a erişim engelinin yasada karşılığı yok"

    Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Bilgi Üniversitesi Öğretim görevlisi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'a erişimin tamamen engellenmesi kararının yeni yasada karşılığı olmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Engellemenin usulsüz olduğunu vurgulayan Akdeniz, "Engelleme kararları 5651 sayılı kanunun 8. maddesinde yer alan hiçbir unsura girmiyor. 9. madde olması için sitenin tamamında hakaret olması gerekiyor, ki böyle bir şey de yok. 9a maddesinde ise özel hayatın gizliliğine dayanılarak engelleme yapılabiliyor. Ancak burada da tüm site değil sadece URL tabanlı engelleme yapılabiliyor" diye konuştu.

    Akdeniz diğer 3 mahkeme kararının daha önceden alındığını vurgulayarak özellikle 3 Şubat tarihli karara dikkat çekerek "Bu karar neden 3 Şubat'a uygulanmadı da şimdi uygulandı, neden bekletildi? Kararları hukuka dayanarak açıklayamıyorum. Tamamen politik" değerlendirmesinde bulundu.

    İŞTE O MAHKEME KARARLARI

    (twitter.com) hakkında uygulanmakta olan kararlar:

    1. Bu İnternet sitesi (twitter.com) hakkında istanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 03/02/2014 tarih ve 2011/795 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından KORUMA TEDBİRİ uygulanmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2. Bu İnternet sitesi (twitter.com) hakkında İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 18/03/2014 tarih ve 2014/181 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından KORUMA TEDBİRİ uygulanmaktadır.

    3. Bu İnternet sitesi (twitter.com) hakkında Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 04/03/2014 tarih ve 2014/223 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından KORUMA TEDBİRİ uygulanmaktadır.

    4. Bu İnternet sitesi (twitter.com) hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı (TMK 10. Maddesi İle Görevli)'nin 20/03/2014 tarih ve sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından KORUMA TEDBİRİ uygulanmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow