hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB'den İsviçre'ye misilleme

    ABden İsviçreye misilleme
    expand

    Avrupa Birliği (AB), 9 Şubat'ta yapılan referandumda, Birlik vatandaşı göçmenlerin sayısını kısıtlama kararı alan, son olarak da Hırvatistan vatandaşlarını serbest dolaşıma dahil etmeyen İsviçre'nin, Erasmus ve Ufuk 2020 programlarına katılımına ilişkin müzakereleri askıya aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müzakerelerin askıya alınmasında, araştırma odaklı Ufuk 2020 ve üniversite öğrencileri için değişim programı olan Erasmus'un serbest dolaşım ilkesiyle doğrudan bağlantılı olması ve İsviçre'nin son kararlarının uygulamayı mümkün kılmaması etkili oldu.

    Yedi yıllık bütçesi 80 milyar euro düzeyinde olan Ufuk 2020 programından İsviçre'nin geçen dönemde 1,8 milyar avroluk destek almış olması ve başka bir ülkede okumayı tercih eden İsviçreli üniversite öğrencilerinin yüzde 60'ının Erasmus'tan yararlanıyor olması AB'nin attığı adımın yaratabileceği etkinin boyutunu ortaya koyuyor.

    İsviçreli yetkililer, AB'nin en yeni üyesi Hırvatistan ile ilgili protokolün imzalanmamasını referandumdan çıkan sonuca bağlarken, AB Komisyonu sözcülerinden Joe Hennon, ilgili protokol imzalanana dek iki programa yönelik müzakerelerin askıya alındığını söyledi.

    AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, geçen haftaki açıklamasında, yapılan oylamaya saygı duyduklarını ancak sonucun asıl İsviçre açısından "ciddi sorun" yarattığını belirterek, bu ülkenin "ahde vefa" ilkesine bağlı kalmasını istemişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow