hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD IŞİD'i vurdu

    ABD IŞİDi vurdu
    expand

    ABD uçakları Irak'taki IŞİD hedeflerine hava operasyonu düzenledi. ABD'ye ait 2 adet F/A 18, Kuzey Irak'ta, Erbil yakınlarında bulunan mobil IŞİD topçusunu bombaladı. ABD, akşam saatlerinde de 2 ayrı saldırıda 7 araçtan oluşan IŞİD konvoyunu vurdu. Öte yandan Irak'a ait savaş uçakları da IŞİD'e saldırı düzenledi. Operasyonda 45 IŞİD militanı öldürülürken, 60 militan da yaralandı. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, "ABD ve Obama'ya IŞİD'i vurma kararı için teşekkür ediyoruz. Saldırı başarıya ulaştı, iki IŞİD birimi tamamen yok edildi" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pentagon Sözcüsü John Kirby sosyal medya hesabı üzerinden ABD savaş uçaklarının Erbil yakınlarında IŞİD hedeflerini vurduğunu açıkladı. Pentagon, F-18 tipi savaş uçaklarının iki adet lazer güdümlü bomba ile hedefleri vurduğunu duyurdu. Uçakların George W. Bush savaş gemisinden havalandığını belirten Pentagon yetkilileri, IŞİD'in ilerleyişi duruncaya kadar saldırıların süreceğini açıkladı. 

    Gelen haberlere göre, ABD'ye ait 2 adet F/A 18, Kuzey Irak'ta, Erbil yakınlarında bulunan mobil IŞİD topçusunu bombaladı. Havadan yaklaşık 225 kg ağırlığında lazer güdümlü bomba bırakıldı. İki kargo uçağı da 20 bin litre taze içecek, 8 bin paketlenmiş yemek bıraktı bölgeye. 

    Operasyonda İncirlik üssü kullanılmadı, uçaklar Katar'dan havalandı. 

    Öte yandan CNN'in verdiği bilgiye göre, Irak savaş uçakları IŞİD'in bulunduğu bölgeleri vurdu. Sincar'ın kuzeyinde vurulan noktalarda 45 IŞİD militanı öldürülürken, 60 IŞİD militanı da yaralandı.

    IŞİD'in saldırıları soykırıma benziyor. ABD Havacılık Dairesi IŞİD tehlikesi nedeniyle Irak üzerinden geçen uçuşlarını iptal etti. Bir iptal kararı da THY'den geldi. THY de güvenlik gerekçesiyle Erbil uçuşlarını durdurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İkinci kez vuruldu

    ABD, akşam saatlerinde de 2 ayrı saldırıda 7 araçtan oluşan IŞİD konvoyunu vurdu. Saldırıların birinde insansız hava araçları kullanılarak, havan topu merkezleri vuruldu.

    'Soykırıma benziyor'
    Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD'in saldırılarının soykırıma benzediğini söyledi.

    Fransa: Yardıma hazırız
    Fransa'dan ise ''Irak'taki insani trajedinin bitmesi için yardıma hazırız'' açıklaması geldi.

    Zebari'den teşekkür

    Bölgenin birçok noktasında sıcak çatışmalar yaşanırken, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Erbil'e geldi ve son olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu.

    Kent merkezindeki Saad Abdullah Konferans Salonu'nda IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin ile basın toplantısı düzenleyen Zebari, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplarla mücadelede kendilerine destek veren ülkelere teşekkür etti.

    Hava saldırısı talimatı veren ABD Başkanı Barack Obama'ya minnettar olduklarını ifade eden Zebari, "Bu operasyonların en önemli yönü insani olmasıdır çünkü mezhebi, dini ve ırkından dolayı yerinden edinmiş yüzbinlerce insan var. Asıl amaç; bunların güvenli şekilde evlerine dönmelerini ve huzur içinde yaşamalarını sağlamaktır" diye konuştu.

    ABD'nin hava desteğinin sınırlı olacağını asıl mücadeleyi Irak halkının ve güvenlik güçlerinin yürüteceğini vurgulayan Zebari, şunları kaydetti: "IŞİD, Irak için varoluşsal bir tehdit. Hiçbir şekilde küçümsenecek bir yönü yok. Uluslararası kamuoyunun buna sessiz kalmamış olması çok önemli bir gelişmedir. Komşu ülkelerimiz Türkiye ve İran'a da teşekkür ediyorum. Bu terörist yapı, kendisinden farklı olan herkese saldırıyor. Biz, burada onlarla insanlık adına savaşıyoruz ve bu yüzden bütün dünyanın yanımızda olduğunu biliyoruz. Mesela bugün 10 araçlık bir IŞİD konvoyu Erbil'e sızmaya çalıştı. Sızma teşebbüsü, hava saldırısıyla etkisiz hale getirildi. IŞİD, Suriye'deki binlerce savaşçısını kuvvetlerini Musul'a kaydırdı."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD, IŞİD'i "eşek arısı"yla vurdu

    Obama sinyali vermişti
    ABD Başkanı Barack Obama, dün yağtığı basın açıklamasında IŞİD tehdidine karşı hava kuvvetlerine nokta operasyon yetkisi verdiğini açıklamıştı. ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da düzenlendiği basın toplantısında konuşmuş ve Başkent Bağdat ve Erbilde Amerikan vatandaşları ve diplomatlarının bulunduğunu hatırlatmıştı. ABD Başkanı, "Irak'ta olanları görmezden gelemeyiz" demişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IŞİD'den kaçanlar sığınacak yer arıyorlar

    10 SORUDA IŞİD GERÇEĞİ

    IŞİD'DEN KADINLARA 'SÜNNET' FETVASI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow