hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD: "PKK ve PYD farklı örgütler"

    ABD: PKK ve PYD farklı örgütler
    expand

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, önceki gece havadan silah, mühimmat ve tıbbi malzeme yardımı ile desteklenen, PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'yi PKK'dan ayrı bir örgüt olarak gördüklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Harf, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, Amerikan yasaları kapsamında terör örgütü olarak nitelenen PKK'ya karşı duruşlarının değişmediğini ancak IŞİD ile mücadelede PYD'nin desteklenmesi gerektiğini Türk yetkililere anlattıklarını söyledi.

    Harf, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "PYD'nin PKK ile eş ve terör örgütü olduğu" sözlerinin hatırlatılması üzerine ABD yasalarına göre, Suriye'deki Beşar Esad muhalifi PYD ile PKK'nın aynı örgütler olmadığını belirtti.

    Türkiye'nin, IŞİD'e karşı ABD'nin öncülüğünde oluşturulan koalisyonda kilit bir rol oynadığını vurgulayan Harf, Türkiye'nin koalisyon ortağı olarak önemli adımlar attığını ve Türkiye'yi yakın bir müttefik olarak gördüklerini söyledi.

    ABD uçakları YPG için bıraktı, IŞİD kaptı!

    Harf, Türkiye'nin Kobani konusunda duyarsız kalıp kalmadığına ilişkin soruya verdiği yanıtta, "Türkiye'nin koalisyona katılımı yalnızca bir eyleme katılmaları veya katılmamaları üzerinden tanımlanamaz. Biz bunu böyle görmüyoruz. Türkiye 1 milyon üzerinde Suriyeli mülteciye, Kobani'den kaçan 180 bin kişiye kapılarını açtı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Harf, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu, Kobani'deki Kürt güçlere silah ve mühimmat desteği sağlanacağına ilişkin bilgilendirdiğini söyledi.

    Harf, "PYD'nin PKK'nın yan kolu olduğuna inanıyor musunuz" sorusuna verdiği yanıtta da "Aralarında bağ olduğunun farkındayız, bu konudaki tarihin ve bazı bağlantıların farkındayız. Ancak PYD, ABD yasalarına göre terör örgütleri listesinde yer almıyor" diye konuştu.

    Peşmergenin Suriye'ye geçişinde Türkiye de müdahil

    Türkiye ile ABD arasında, Türkiye'ye sınır bölge olan Kobani'ye, havayolundan ayrı olarak karayolu ile de destek verip vermeme konusunda Türk yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü anlatan Harf, Kobani ve çevresine düzenlenen hava saldırılarına ilişkin bilgileri de güncelledi.

    Türkiye ile ABD arasında, koalisyon konusunda zaman zaman kamuoyuna yansıdığı gibi ciddi görüş ayrılıkları bulunmadığını belirten Harf, "Sonuçta hedef tamamen aynı. Taktikler ve strateji konusunda da düzenli olarak görüşmekteyiz" diye konuştu.

    Harf, Kobani'ye giden bazı yardımların Türkiye çıkışlı olduğuna ilişkin haberleri de yalanladı.
    Marie Harf, ABD Hava Kuvvetlerine bağlı C-130 uçakları tarafından paraşütle havadan atılan silah ve mühimmatların, IŞİD'in eline geçmesi olasılığının her zaman bulunacağını, ancak ABD ordusunun bu tür operasyonlarda çok iyi olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Harf, bir soru üzerine hükümet tarafından oluşturulmaya çalışılan yeni yargı paketine yönelik olarak ayrıntıları bilmediklerini, Türkiye'deki yargıya erişebilme ve yargı sürecine ilişkin kaygılarının sürdüğünü daha önce belirttiklerini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow