hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD, Rusya'ya savaş gemisi satan Fransa'yı uyardı

    ABD, Rusyaya savaş gemisi satan Fransayı uyardı
    expand

    ABD yönetimi, Fransa'nın, Rusya ile daha önceden imzaladığı satış anlaşması kapsamında bu ülkeye savaş gemisi teslim edecek olmasını "tamamen uygunsuz" olarak niteledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya'nın sipariş ettiği Mistral sınıfı helikopter taşıyıcı savaş gemilerinden ilkinin Ekim ayında teslim edileceğini bildirmişti. Fransa'nın bu adımına ABD yönetiminden tepki geldi.

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde, Fransa'nın savaş gemisini Rusya'ya teslim edecek olmasına dair fikrinin sorulması üzerine, "Kesinlikle bunun tamamen uygunsuz olduğunu düşünüyoruz ve onlara bunu yapmamalarını söyledik" dedi.

    Harf, "hiç kimsenin Rusya'ya silah tedarik etmemesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadesi kullandı. Sözcü Harf, satışla ilgili endişelerinin Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'a iletildiği bilgisini verdi.

    Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, yaptığı açıklamada, sipariş edilen ilk geminin yapımının tamamlanmak üzere olduğunu kaydederek, şu anda kabul edilen yaptırımların bu geminin Moskova'ya teslimi için engel teşkil etmediğini savunmuştu. Hollande, bunun sözleşmede yer alan ikinci geminin de teslim edileceği anlamına gelmediğini vurgulayarak, ikinci geminin teslimatının Rusya'nın Ukrayna krizindeki tutumuna bağlı olduğunu ifade etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD ve diğer Batılı ülkeler, Ukrayna krizini gerekçe göstererek savaş gemilerini Rusya'ya teslim etmemesi konusunda uzun zamandır Fransa'ya baskı yapıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow