hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'de her yıl 10 bin kişi silahla öldürülüyor

    ABDde her yıl 10 bin kişi silahla öldürülüyor
    expand

    Her 100 kişiye 90 silah düşen ABD'de yılda ortalama 10 bin kişi silahla vurularak hayatını kaybediyor. Sivillerde silahlanma oranının yüksek olması, polislerin olaylara müdahale sırasında silahlarına başvurmasını da meşrulaştırıyor ve polis her yıl, yaklaşık 500 kişiyi silahla vurarak öldürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Silahlanmaya yasal sınır getirilemeyen ABD'de, her yıl ortalama 10 bin kişi ateşli silahla vurularak öldürülüyor. Ülked esivillerin elindeki silah sayısının 300 milyona yakın olduğu tahmin ediliyor.

    ABD'de polisin silahsız bir siyahi genci vurarak öldürmesinin ardından gözler yeniden ülkede önlenemeyen silahlanmaya ve vurularak öldürülen kişilerin sayısına çevrildi. Polislerin tüm zanlılara silahlı gözüyle bakıp küçük bir mukavemet karşısında silahına başvurmasının nedenleri arasında ülkedeki silahlı kişi sayısının çok olması da gösteriliyor.

    AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ülkede her yıl 400 ile 500 arasında kişi güvenlik güçleri tarafından "haklı görülebilecek sebeplerle"silahla vurularak öldürülüyor. Ancak bu rakamların eksik olduğu ve polis tarafından öldürülenlerin yıllık sayısının bine yakın olduğunu savunanlar da bulunuyor.ABD'de polisin her yıl bu kadar çok sayıda sivili öldürmesi aslında ABD'deki silah kültürü ile de bağlantılı. Silah alma hakkı anayasa ile korunduğu için bireyler adeta silahlanma yarışı içinde. Silaha ulaşım çok kolay. Tabancadanotomatik tüfeklere kadar her çeşit silah mağazalardan satın alınabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Lobilerin etkisi

    Yüksek silahlanma oranının diğer bir sebebi ise silah lobilerinin çokgüçlü olması. ABD'de bağışlara dayalı seçim kampanyası sisteminin en büyük olumsuzluklarından birisi de silah lobilerinin siyasetçileri etkilemesini mümkün kılması.Özellikle Senato için yarışan adaylara Ulusal Tüfek Birliği gibi silah lobileri ve bunlarla bağlantılı iş adamları ciddi miktarlarda seçim bağışı yapıyor. Bu yardımlarla seçilen senatörler de bazı durumlarda silah lobilerinin istemediği yasaları sürüncemede bırakarak kabul edilmesine engel oluyor. Bunun en açık örneği iki yıl önce Connecticut eyaletindeki Sandy Hook İlkokulu baskınında görüldü. Annesinin yasal yollarla temin ettiği otomatik tüfeği alan Adam Lanza isimli genç, okuldaki 20 öğrenciyi ve 6 görevliyi öldürmüştü. Saldırının ardından ülke genelinde düzenlenen kampanyalar ve 20 küçük çocuğun ölmesinin hassasiyetiyle Başkan Barack Obama bütün ağırlığını koyarak silah almak isteyenlerin sabıkalarının kontrol edilmesini zorunlu hale getirecek düzenlemeyi yasalaştırmak istedi ancak bunu dahi hayata geçiremedi.Bu saldırının ardından çıkarılamayan yasalar etkisini gösterdi ve o günden bu yana ülke genelinde 90'a yakın silahlı okul baskını meydana geldi. Bu saldırlarda 40 civarında öğrenci ve görevli hayatını kaybederken 50'den fazlakişi de yaralandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     300 milyon silah

    ABD genelinde sivillerin elinde yaklaşık 300 milyon civarında ateşli silah bulunduğu tahmin ediliyor. Araştırma şirketi PEW'nun çalışmasına göre, nüfusun üçte biri evinde bir ya da daha fazla silah bulunduğunu beyan ediyor.ABD'nin toplam kayıtlı nüfusu 320 milyon civarında olduğu düşünüldüğünde her yüz kişiye 90 silah ya da kişi başına neredeyse bir silahdüşüyor. Bu kadar silahın rahatça dolaşması polisleri de bir mukavemetle karşılaştıklarında hemen silahlarını kullanmaya itiyor.Silahlı eylemlerde polisler de yaşamını yitirebiliyor.

    FBI rakamlarına göre geçen yıl 76 polis görev başında öldü. Bunlardan 49'u kaza sonucu ölürken 27'si zanlılar tarafından vurularak öldürüldü. 2012 yılında ise 49 polis öldürülürken bunlardan 44'ü ateşli silahlarla vurularak hayatını kaybetmişti.Ülke genelinde silahla öldürülen kişi sayısı ise yaklaşık 10 bin civarında. Bu da günlük ortalama 30 kişinin ABD genelinde silahla öldürülmesianlamına geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Her hafta polis şiddeti

    Polisin silah kullanma yetkilerinin geniş, eylemlerinden sorumlututulma oranının düşük olduğu ABD'de polislerin masum sivilleri öldürdüğ üörnekler çok sık görülüyor.Son olarak, New York'ta geçen hafta Akai Gurley adında 28 yaşındaki silahsız siyahi bir kişi New York polisi tarafından vurularak öldürülmüştü.Olayın ardından açıklama yapan Emniyet Müdürü William J. Bratton, polis memuruPeter Liang'ın göreve yeni başladığını ve Gurley'i kazayla öldürdüğünü söylemişti.

    Yine geçen hafta Cleveland polisi, parkta oynayan 12 yaşındaki Tamir Rice adlı siyahi çocuğu elindeki oyuncak tabancadan şüphelendiği için vurarak öldürdü. Polis Sözcüsü Ed Tomba, çocuğun polise yönelik herhangi bir sözlütehditte bulunmadığını, silahını da polise doğrultmadığını kaydetmişti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow