hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'lilerin üçte ikisi IŞİD'e müdahaleyi destekliyor

    ABDlilerin üçte ikisi IŞİDe müdahaleyi destekliyor
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama yarın gerçekleştireceği bir ulusa sesleniş programıyla kamuoyuna IŞİD'e yönelik eylem planını açıklamaya hazırlanırken, ABD halkı, grubun iki gazetecinin kafasını öldürerek bunların videosunu yayınlaması üzerine müdahaleyi daha fazla destekledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Janet Hook ve Carol E. Lee'nin The Wall Street Journal Türkiye'de (www.wsj.com.tr) yayımlanan haberinde, Başkan Obama'nın kritik konuşması öncesinde, ABD kamuoyundaki gelişmelere ışık tutuyor.

    WSJ ve NBC News tarafından gerçekleştirilen bir ankete katılanların neredeyse üçte ikisi IŞİD olarak bilinen gruba müdahalenin ülkenin yararına olduğuna inanıyor.

    Katılımcıların yalnızca yüzde 13'ü bir müdahalenin ülkenin çıkarına olmadığını söyledi.

    Anket sonuçları aynı zamanda daha önce gerçekleştirilen anketlerde ABD'nin dünya sahnesinde daha etkin bir rol oynamasını isteyen vatandaşlarının sayısı da gittikçe artıyor.

    Ankete katılanların yüzde 40'ı IŞİD'e karşı hava saldırılarıyla sınırlı bir operasyonu desteklerken, katılımcıların yüzde 34'ü hava saldırılarıyla beraber kara harekatı yapılması gerektiğini de belirtti.

    Suriye'ye hava saldırılarına karşı çıkıyorlardı

    Bu durum henüz bir sene önce Suriye'ye hava saldırılarına karşı çıkan seçmenlerin ruh halindeki büyük değişimi yansıtıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Böylelikle Irak ve Afganistan'daki savaşları sonlandırmak sözüyle başkanlığa seçilen Barack Obama göreve geldiğinden bu yana askeri harekata en açık kamuoyuna konuşmasını gerçekleştirecek.

    Beyaz Saray, Obama'nın konuşmasının önemini artırmak için çok fazla yapılmayan akşam 21.00 konuşmalarından bir tanesini yaptırmayı planlıyor.

    Beyaz Saray yetkilileri bu planlamanın ABD'lileri 11 Eylül'ün yıldönümünde IŞİD tarafından nasıl ciddi bir tehditle karşı karşıya olduklarını göstermek için yapıldığını söyledi.

    Obama bugün gerçekleştireceği konuşmasını IŞİD tehdidine karşı nasıl bir eylem planı izleyeceğini ortaya koymak için kullanacak ve bu konudaki kafa karışıklığına son vermeye çalışacak.

    Kritik Kızıl Deniz zirvesi

    Ankete katılanlara göre, Obama'nın dış politikasını onayların oranı yalnızca yüzde 32. Cumhuriyetçiler'i dış politika ve ülkeyi savunmada Demokratlar'dan daha yetenekli görenlerin arasındaki fark ise büyük.

    Obama dün Kongre liderleriyle buluşarak aynı çizgide olup olmadıklarını test etti. Beyaz Saray yetkilileri Obama'nın müdahale için henüz bir zaman çizelgesi hazırlamadığını ve bu "daha ciddi" dönemin Obama'nın görev süresini de aşarak yıllar sürebileceği belirtildi.

    Hükümet yetkilileri ayrıca Irak'ta yeni hükümetin bu hafta kurulmasının ABD'nin hava operasyonunu önemli ölçüde genişletmesi ve IŞİD'in lojistik noktalarıyla sevkiyat bölgelerini kesmesini kolaylaştırabileceğini söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başkan Obama bu akşam yapacağı konuşmada ayrıca ABD'nin operasyonlarını Suriye'ye de taşıyabileceğini duyurabilir. Bununla beraber ABD Başkanı aynı zamanda IŞİD liderlerine birer birer askeri operasyona onay verip vermeyeceği konusunda da bir karara varmaya çalışıyor.

    Barack Obama bugüne gelene kadar özellikle ABD'li gazetecilerin öldürülmesinden sonra kamuoyunun askeri operasyona desteğini hafife almış olabilir.

    Kafa kesen örgüt IŞİD imaj düzeltme kararı aldı

    Yeni ankete katılanların yüzde 61'i IŞİD'e bir harekatın ulusal çıkarlar dahilinde olduğuna inanıyor. Geçtiğimiz yıl Obama, Suriye'yi kimyasal silah kullanmakla suçlarken yalnızca yüzde 21 askeri müdahalenin ülke çıkarına olduğuna inanıyordu.

    Anketi hazırlayan Demokrat katılımcı Fred Yang, Obama'nın "partiden bağımsız olarak bir sonraki adımı atmaya hazır seçmen ve ülkesi" olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anketi hazırlayanlar bunun Obama'nın liderliğini pekiştirmesi için bir şans olduğunu da eklediler.

    İşte Obama'nın yeni IŞİD stratejisi

    IŞİD ABD'li gazetecinin başını kesti

    IŞİD kaçırdığı İngilizin kafasını keseceğini duyurdu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow