hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'nin "Küba Twitter'ı" operasyonuna tepkiler büyüyor

    ABDnin Küba Twitterı operasyonuna tepkiler büyüyor
    expand

    Kosta Rika, ABD'nin gizli Küba Twitter'ı operasyonunu bu ülkedeki büyükelçliği kanalıyla yapmasından rahatsızlık duyduğunu açıkladı. Kosta Rika Dışişleri Bakanı Enrique Castillo, "Obama yönetiminden, gizli Küba Twitter'ı operasyonu ağının niçin ülkemiz sınırları dahilinde başlatıldığı konusunda hala bir yanıt bekliyoruz" açıklaması yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal paylaşım ağı Twitter, Türkiye'de birkaç aydır siyasi gündemin ilk sıralarındaki krizlerden biri. Hatta ülkede yargının en üst organı Anayasa Mahkemesi ile hükümet arasında, "saygı duymuyorum" beyanlarını içeren sert açıklamalara bile yol açtı. Bir Twitter krizi de Güney Amerika'da, Küba'da yaşanıyor... Küba'daki Twitter krizi ise, "Zunzuneo" adlı Twitter benzeri sosyal paylaşım ağı nedeniyle yaşanıyor. Associated Press'in (AP) ele geçirdiği yüzlerce belgeyi yayınladığı haberiyle, bu ağın, ABD'nin Küba'daki komünist rejimi yıkmak için kurulduğu ve finanse edildiğini ortaya koymuştu.

    ABD'nin Küba rejimine yönelik bir komplo girişiminde olduğunu ortaya koyan bu iddiaların ardından baş gösteren diplomatik kriz, başka ülkelerde de rahatsızlığa yol açtı. Kosta Rika, ABD'nin gizli Küba Twitter'ı operasyonunu bu ülkedeki büyükelçliği kanalıyla yapmasından rahatsızlık duyduğunu açıkladı. Kosta Rika Dışişleri Bakanı Enrique Castillo, "Obama yönetiminden, gizli Küba Twitter'ı operasyonu ağının niçin ülkemiz sınırları dahilinde başlatıldığı konusunda hala bir yanıt bekliyoruz" açıklaması yaptı.

    Kosta Rika, Küba'daki komünist yönetimi yıkmak amacıyla bu ülkede Twitter benzeri bir sosyal paylaşım ağı kuran ABD'nin, bu iş için Kosta Rika topraklarını kullanmasına tepkili. Bu konuda ülkesinin rahatsızlığını Associated Press (AP) haber ajansına verdiği mülakatta dile getiren Kosta Rika Dışişleri Bakanı Enrique Castillo, hükümetinin ABD yönetiminden bu konuda bir açıklama beklediğini söyledi. Castillo "Böylesi bir girişimin iki ülkenin (Küba ve Kosta Rika) diplomatik ilişkilerini tehlikeye atacağı yönünde 2009 yolunda yaptığımız uyarıya karşın bu operasyonun niçin ülkemiz sınırları dahilinde başlatıldığına ilişkin ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden hala bir cevap bekliyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kosta Rika'nın en büyük gazetesi Nacion'da önceki gün çıkan haberde, Kosta Rika Dışişleri Bakanlığının, Haziran 2009'da söz konusu sosyal paylaşım ağının oluşturulmasının ülke açısından "siyasi güçlük" yaratacağını ABD yönetimine ilettiği ve ABD hükümetinin, programla bağlantılı iki sözleşmeli çalışanına diplomatik statü vermeyi reddettiği bildirilmişti.

    AP'nin 3 Nisan'da çıkan Küba Twitter'ı haberinden bir gün sonra bu konuda ABD nezdinde diplomatik girişim başlattıklarını ifade eden Castillo, ülkesinin bu tarihte ABD yönetimine yönelttiği soruya hala yanıt alamadığını belirtti. Castillo, "Kanımca, üçüncü bir ülkeye zarar veren bu tip bir operasyonda Kosta Rika'daki bir büyükelçiliğin kullanılması uygunsuz bir davranıştır. Dava açmıyoruz. Bunun nedeni, Kosta Rika'da akredite olan büyükelçiliklerin kendi plan ve programlarını Kosta Rika hükümetinin onayına açma gibi bir sorumluluğunun bulunmamasıdır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Castillo'nun sözünü ettiği AP haberinde, ABD'nin Küba'da siyasi kriz çıkarmak ve ülkenin komünist hükümetini yıkmak için gizlice Twitter benzeri bir sosyal paylaşım ağı kurduğunu ve bu ağı finanse ettiğini ortaya çıkaran belgeler yayımlanmıştı.

    AP'nin ele geçirdiği yüzlerce belge, basında Küba Twitter'ı olarak adlandırılan ZunZuneo adlı sosyal paylaşım ağının hizmete sokulması için Küba'dan 400 bini aşkın telefon numarası elde edilmesinin ardından sözleşmeli elemanlar kiralandığını gösteriyordu. Belgelerde, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) fon sağladığı program çerçevesinde, yabancı şirketler ve bilgisayar hizmet sağlayıcıları kullanılarak Cayman Adaları'ndaki bir banka hesabından ödemeler yapılmak suretiyle bu sözleşmeli elemanların ABD ile ilişkilerinin saklanması için büyük çaba harcandığı görülüyordu.

    USAID belgelerin yayımlanmasının ardından yaptığı açıklamalarda, söz konusu programın gizli olduğu ve siyasi bir gündeminin bulunduğu yönündeki iddiaları reddetti. ABD Dışişleri Bakanlığı da ABD Kongresi'ndeki bir denetleme komitesinin talebi üzerine, Küba'daki binlerce cep telefonu kullanıcılarının birbirlerine gönderdikleri kısa mesajların siyasi içeriği bulunup bulunmadığı konusunda soruşturma başlattı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow