hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aborjinler "Avustralya Günü"nü protesto etti

    Aborjinler Avustralya Gününü protesto etti
    expand

    Avustralya'nın yerli halkı Aborjinler, Avrupalı yerleşimcilerin kıtaya geldiği gün olan 26 Ocak'ta yapılan kutlamalara karşı protesto gösterisi düzenledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avustralya'da ülke genelinde her yıl resmi tatil ilan edilerek kutlanan, Avrupalı yerleşimcilerin Avustralya'ya geldiği gün 26 Ocak'taki "Avustralya Günü" için düzenlenen törenler, yerli halk Aborjinler tarafından protesto edildi.

    "Avustralya Günü" törenlerine birçok etnik kökenden binlerce Avustralyalı, kendi kültürlerine ait yöresel kıyafetlerle katıldı. Melbourne'ün merkezindeki törenlere katılanlar arasında dünyanın birçok bölgesinden gelerek bu ülkeye yerleşen toplulukların temsilcileri yer aldı.

    Çin'deki su kirliliği giderek artıyor

    Pakistan kökenli Ahmadiyya Müslüman Derneği'nden törene katılan İmam Janud, AA muhabirine, Avustralyalı ve Müslüman olmaktan gurur duyduklarını belirterek, "Güne dua ederek başladık, şimdi de bütün Avustralyalılara
    farlılıklarımızı göstermek için hazırlandık. Ayrıca, Avustralyalı olmayı, birlikteliği göstermek için buradayız" dedi.

    Kutlamalara Avustralyalı Türkleri temsilen Karadeniz Kültür Derneği katıldı. Karadeniz halk oyunları kıyafetleri ile törene gelen ekipten Sevim Çetli, Türklerden törenlere daha fazla sayıda katılım olması gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aborjinlerden protesto
    Melbourne'deki törenlerin yapıldığı Swanston Street'e gelen Avustralya'nın yerli halkı Aborijinler ise "Avustralya Günü" kutlamalarını sloganlar atarak protesto etti.

    Geleneksel dansları, Aborjin dumanı ve bayrakları ile gösteri yapan yerli halk, "Adalet istiyoruz", "Her zaman Aborjin ülkesiydi, hep öyle olacak", "Soykırım ile gurur duyulmaz", "Avustralya'da büyük hırsızlık" gibi sloganlar
    attı ve açtıkları pankartlar eşliğinde yürüyüş yaptı.

    Ton balığının içinden çıktı

    Herhangi bir olayın çıkmadığı protesto eyleminde Melbourne kent merkezini ikiye ayıran Yarra Nehri yakınlarına gelen Aborjinler burada yapılan konuşmaların ardından olaysız şekilde dağıldı.

    Protestocular arasındaki Aborjin Direnişi Savaşçıları grubundan Pekeri Ruska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 26 Ocak gününün kendileri için yas günü olduğunu söyledi.

    Ruska, "Aborjin halkı bu günü kutlamıyor. Bugün bizim yas günümüz. Kaybettiklerimizi, kolonileştirmenin getirdiği her şeyi ve soykırım yüzünden ölen atalarımızı anıyoruz" dedi.

    Beyaz Saray'da drone alarmı!

    Melbourne Dandenong bölgesinden Jesse Ronumah-Gardiner ise "Böyle şeyleri daha çok yapmamız gerekiyor. Kapalı kapılar arkasında olanları Avustralyalılar bilmiyor. Her şey gizli saklı oluyor. Umarım her yıl devam eder,
    daha çok insan katılır, daha da güçleniriz, dünyaya duyururuz. İnsan hakları şaka değil, ırkçılık da şaka değil ve burada ırkçılık var" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Avustralya Günü"nün Aborjin halk içi ne anlama geldiğini anlatan Ronumah-Gardiner de "26 Ocak saldırı günüydü. Gemilerle geldiler ve hastalıklarını buraya getirdiler" ifadesini kullandı.

    Facebook'tan yeni uygulama

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow