hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya Cumhurbaşkanı nevruz kutlamasında

    Almanya Cumhurbaşkanı nevruz kutlamasında
    expand

    Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Berlin'de nevruz bayramı kutlamasına katıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Berlin Alevi Toplumu'nda yapılan nevruz bayramı kutlama töreni, açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonra söz alan onur konuğu Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya'da farklı dil ve milliyetlerden, Almanya'da doğmuş ya da Almanya'ya sonradan göç etmiş yüz binlerce insanın nevruz bayramını kutladığını söyledi. Kökleri binlerce yıl geriye giden nevruzu dünya çapında yüz milyonlarca insanın kutladığını belirten Joachim Gauck, bu bayramın kültürleri, gelenekleri ve insanları birleştiren bir etkisi olduğunun ve birlikte yaşama kültürüne katkıda bulunduğunun altını çizdi.

    "Birbirimizi daha çok tanımalıyız"

    Nevruz hakkında öğreneceklerinin kendisini heyecanlandırdığını anlatan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, şöyle konuştu:

    "Ne kadar birbirimize yaklaşırsak, ne kadar çok birlikte kutlama yaparsak, ne kadar çok birbirimizle kültür alışverişinde bulunursak, karşılıklı önyargılarımız o kadar azalır. Ülkemizde birbirimiz için açıklık ve saygıya ihtiyacımız var. Cumhurbaşkanınız olarak bugün burada sizinle kutlama yapmak istememin nedenlerinden birisi de budur. Farklılıkların bir arada barış içerisinde yaşayabilmesi kendiliğinden olmuyor; açıklık ve saygının yanı sıra, emek ve karşılıklı problemleri çözme iradesi de gerektiriyor. Sizi bu konuda cesaretlendirmek istiyorum ve insan hakları, özgürlük, demokrasi, kadın erkek eşitliği, açıklık ve karşılıklı saygı için angaje olmaya devam etmenizi arzu ediyorum. Sesinizi diyalog için yükseltin."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mumlar yakıldı

    Cumhurbaşkanı'nın konuşması ardından Dede Cafer Kaplan, Alevi inancına uygun olarak barış duası okudu. Daha sonra geleneksel olarak mum yakıldı. Nevruzda mum yakmak Alevi geleneğinde 'Delil uyandırma' olarak adlandırılıyor ve ışığın uyanması anlımına geliyor. Dönülen semah ardından Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'a katılımı nedeniyle dolayı teşekkür edildi ve ziyaretin anısına Hacı Bektaşi Veli'nin bir posteri hediye edildi. Joachim Gauck, resmi programı ardından katılımcılarla sohbet etti ve fotoğraf çektirdi.

    "Bir ilk"

    Berlin Alevi Toplumu Başkanı Ahmet Taner, Aleviler için 21 Mart tarihinin nevruz bayramı olduğunu söyledi. Almanya Cumhurbaşkanı'nın Cem Evi'ni ziyaret etmesinin bir ilk olduğunu vurgulayan Taner, "Tarihi bir gün. Bu tarihi günün 21 Mart'a, nevruza denk gelmesi bizim için ayrıca önemli ve gurur verici. Umarız nevruz bayramı Türkiye'de Türkiye halkları için de birlik beraberlik getirir" diye konuştu.

    Milletvekilinin bile çantası arandı

    Etkinliğe katılan Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Azize Tank ise, milletvekili olmasına rağmen girişte Alman güvenlik görevlileri tarafından çantasının ısrarla aranmak istenmesine tepki gösterdi. Tank, Gauck'un Alman Cumhurbaşkanı sıfatıyla nevruz kutlamasına katılmasının çok güzel bir olay olduğunu belirtirken, "Sadece cumhurbaşkanının değil. Diğer politikacıların da bu tür etkinliklere katılması lazım. Buraya Federal Almanya Milletvekili olarak geldim; ismim de listede yazılı. Milletvekili, meclis hüviyetimi göstermeme rağmen kapıda çantama bakıldı. Biz milletvekiliyiz ve dokunulmazlığımız var. Şayet ben (kan bağı olarak) Alman olsaydım çantama kesinlikle bakmazlardı. Ben Alman vatandaşıyım, beyaz Alman değilim. Bir milletvekili olarak ben bu tür olaylarla karşılaşıyorsam, sokaktaki zavallı vatandaş neler yaşıyordur acaba" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Azize Tank, olayın aynı zamanda uluslararası ırkçılığa karşı bir gün olan 21 Mart'ta başına gelmiş olmasından son derece üzgün olduğunu vurguladı. Berlin Alevi Toplumu'nda gerçekleştirilen nevruz bayramı kutlama törenine çok sayıda davetlinin yanı sıra çeşitli partilerden milletvekilleri ve farklı dini cemaat temsilcileri katıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow