hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'da PEGIDA taraftarlı ile karşıtları gösteri yaptı

    Almanyada PEGIDA taraftarlı ile karşıtları gösteri yaptı
    expand

    Almanya'nın Leipzig kentinde İslam ve göçmen karşıtı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketinin taraftarları ile karşıtları gösteri yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Almanya'nın Leipzig Belediyesi yetkilileri, PEGIDA'nın Leipzig kentindeki uzantısı "LEGIDA'nın" Augustusplatz Meydanı'nda düzenlediği gösteriye 15-20 bin katılım beklenmesine rağmen yaklaşık bin 500 kişinin katıldığını bildirdi. 

    Diğer taraftan söz konusu meydanın çevresinde "Leipzig cesaret gösteriyor" sloganıyla 5 bin kişinin LEGIDA'yı protesto ettiği ifade edildi. Yoğun güvenlik önlemleri alan Leipzig polisinden yapılan açıklamada, karşıt göstericilerin LEGIDA'nın eylemine katılmak isteyenleri engellemek
    istediği, polisin de buna izin vermeyerek göstericilerin kimliklerini tespit ettiği kaydedildi.

    Gösterilerin gergin geçtiği belirtilen açıklamada, iki taraftaki bazı göstericilerin polisin oluşturduğu güvenlik önlemlerini aşmak istediği ifade edildi. Yer yer polis ile göstericiler arasında kavga çıktığına işaret edilen açıklamada, Leipzig Üniversitesi yakınlarında göstericilerin polise boya
    torbaları attığı kaydedildi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamada ayrıca, yabancı düşmanı LEGIDA eylemine katılan göstericilerin, karşıt göstericileri tahrik etmeye çalıştığı bildirildi. Leipzig'de geçen hafta düzenlenen LEGIDA eylemine 15 bin kişi
    katılmıştı. LEGIDA'nın düzenlediği bu eyleme sadece bin 500 kişinin katılması ve geçen günlerde PEGIDA'nın yönetiminden 5 kişinin ayrılması üzerine bu harekete olan ilginin azaldığı yorumları yapıldı. 

    Dresden kentinde 20 Ekim'de 350 kişilik PEGIDA grubu gösterilere başlamış, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle desteğini artırmıştı. Grubun 12 Ocak'ta yaptığı gösteriye 25 bin, 25 Ocak'taki son gösteriye ise 17 bin 300 kişi katılmıştı. 19 Ocak'taki gösteri ise Bachmann'a terör saldırısı yapılacağı tehdidi üzerine iptal edilmişti.

    PEGIDA hareketinin kurucusu Bachmann, Adolf Hitler'in saçını ve bıyığını taklit ettiği fotoğrafının ve yabancı düşmanlığı içeren ifadelerinin sosyal paylaşım sitesinden paylaştığının ortaya çıkması ve Dresden Savcılığı'nın soruşturma başlatması üzerine görevinden istifa etmişti. Bachmann'dan sonra PEGIDA'nın yüzü olarak nitelendirilen, hareketin sözcüsü Kathrin Oertel ile 4 kişi de yönetimden ayrılmış ve bu kişilerin yeni bir oluşum kurma girişiminde oldukları bildirilmişti.

    Ülkenin diğer kentlerinde ise yabancı düşmanı gruplara ilham kaynağı olan PEGIDA hareketini taklit eden oluşumlar ortaya çıkmış, Berlin'de BAERGIDA, Köln'de KOEGIDA, Münih'te BAGIDA, Leipzig'de LAGIDA gibi benzer gruplar kurulmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow