hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Angela Merkel İngiltere'de; gündem, AB'de serbest dolaşım

    Angela Merkel İngilterede; gündem, ABde serbest dolaşım
    expand

    Londra ile Brüksel arasında ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle ilgili müzakereler yürütmek isteyen İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, bugün İngiltere'yi ziyaret edecek Almanya Başbakanı Angela Merkel'e AB ülkeleri arasındaki göçe ve serbest dolaşıma sınırlama getirilmesi görüşünü yeniden aktarması bekleniyor. Merkel ise bu teklife karşı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşik Krallık'ın 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini 2017'nin sonuna kadar referanduma götürmek isteyen Muhafazakar Parti lideri Cameron'ın, göçe sınırlama getirilmesinin yanı sıra AB göçmenlerinin faydalandığı devlet yardımlarının kısıtlanması talebini de yinelemesi öngörülüyor.

    Merkel'in ise İngiliz mevkidaşının AB ülkeleri arasındaki göçe sınırlama getirilmesi görüşüne karşı çıktığı biliniyor. Merkel, daha önce yaptığı açıklamada, göçle ilgili AB anlaşmalarının değiştirilmesinin veya AB'nin temel prensiplerinden kabul edilen serbest dolaşımın müzakere edilmesinin mümkün olmadığını ifade etmişti.

    Londra'daki görüşmeden ve ortak basın toplantısından önce Cameron ve Merkel, British Müzesi'nde açılan Almanya'nın tarihiyle ile ilgili sergiyi gezecek.

    Merkel, Bavyera'da Haziran ayında yapılacak G7 Zirvesinin hazırlıkları çerçevesinde Londra'yı ziyaret ediyor. Dolayısıyla Cameron-Merkel görüşmesinde AB'nin yanı sıra küresel ekonomi, terörle mücadele, Ebola salgını ve ortak uluslararası konuların da ele alınması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cameron ve Merkel'in, görüşmeden önce yayımladıkları ortak açıklamada, "Büyüyen ekonomilerin ortakları olarak, Avrupalı komşularımız, G7 ortaklarımız ve diğerleriyle küresel ekonominin iyileşmesini sağlamak ve ekonomik krizden daha güçlü çıktığımızdan emin olmak için çalışmalıyız. Amacımız, vatandaşlarımız için ekonomik büyümeyi ve refahı artırmaktır. Bugünkü görüşmelerimizin odağı bu olacaktır" denildi.

    AB konusuna da değinilen açıklamada "AB'nin daha istikrarlı ve rekabetçi olması için daha fazla şey yapmalıyız. Ortak pazardan daha fazla yararlanmak ve ticareti zorlaştıran kuralları azaltmak için daha fazla çalışmayız" ifadelerine yer verildi.

    İngiltere Başbakanı Cameron lideri olduğu Muhafazakar Parti, 7 Mayıs 2015'te yapılacak genel seçimi kazanırsa, AB üyeliğini yeniden müzakere etmek ve bu sürecin sonunda referanduma gitmek istiyor. Cameron, AB'nin reforma ihtiyacı olduğunu savunuyor.

    "Erdoğan'la Yüce Divan konusunu ele aldık"

    Hollanda Dışişleri Bakanından "Muhteşem Yüzyıl" örneği

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow