hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Barack Obama'dan flaş açıklama

    Barack Obamadan flaş açıklama
    expand

    Irak'taki IŞİD kriziyle ilgili konuşan ABD Başkanı Barack Obama, Irak'a asker göndermeyeceklerini ama ulusal güvenlik ekibinin hazırlamakta olduğu diğer birçok seçeneği gelecek günlerde değerlendireceklerini söyledi. Obama, "ABD kendini bir askeri eylem içine sokmayacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında ABD'nin Irak'a ek destek verme planlarıyla ilgili olarak, "Iraklı liderler, Irak halkı adına ülkeyi bir araya getirmek için, zor kararlar alma ve taviz verme yönünde isteklilik göstermeli. Iraklıların, birlikte çalışmaya hazır olduklarına yönelik bize güvence verdiği siyasi bir planın olmadığı bir ortamda, ABD kendini bir askeri eylem içine sokmayacak" dedi.

    Obama, Beyaz Saray'da, sürpriz şekilde, North Dakota seyahatine gitmeden önce kameraların karşısına geçerek Irak konusunda açıklama yaptı.

    Beyaz Saray ulusal güvenlik ekibiyle dün bir araya gelerek Irak'taki gelişmeleri değerlendirdiklerini belirten Obama, son günlerde terör örgütü IŞİD'in ciddi kazanımlar elde ettiğinin ve Irak güvenlik güçlerinin birçok şehri savunamadığının görüldüğünü söyledi.

    "ABD askerlerini Irak'ta savaşa tekrar göndermeyeceğiz"

    Obama, bunun Irak, Irak halkı ve sonuçta Amerika'nın çıkarları için tehdit oluşturduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Şimdi Irak'ın bu aşırılık yanlılarının ivmesini kırması ve Irak güvenlik güçlerinin kapasitesini artırması için ek desteğe ihtiyacı var. ABD askerlerini Irak'ta savaşa tekrar göndermeyeceğiz ama ulusal güvenlik ekibimden Irak güvenlik güçlerini desteklemeye yardım edecek birçok seçenek hazırlamasını istedim ve önümüzdeki günlerde bu seçenekleri değerlendireceğim."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obama, sahada olaylar hızlı gelişse de askeri anlamda olsun veya siyasi konularda Irak hükümetiyle çalışma olsun, ABD'nin planlamalarının günler alacağına işaret ederek, "Kimse bunun bir gecede yapılacak bir şey olmasını beklemesin. Olayı iyi gördüğümüzden, tüm istihbaratları topladığımızdan emin
    olmak istiyoruz. Sonuçta, bir eylem emir verirsem bu hedefli olacak, maliyeti olacak ve bir etkisi bulunacak" diye konuştu.

    "Bu problemi çözmek tamamen Iraklılara bağlı"
    Sorunun "yalnız ve öncelikli olarak" bir askeri zorluk olmadığını belirten Obama, "Ne yazık ki Irak liderleri birbirlerine olan güvensizlik ve mezhepsel farklılıklarının üstesinden gelemedi. Bu da Irak hükümetinde ve
    güvenlik güçlerinde zayıflığa neden oldu" ifadesini kullandı.

    Obama, bu nedenle ABD'nin "Irak güvenlik güçlerine sağlayacağı desteğe yönelik herhangi bir eylemde bulunması halinde, Irak liderlerinin de mezhepsel farklılıkları bir kenara bırakma, istikrarı destekleme, tüm Irak toplumlarının meşru çıkarlarını hesaba katma ve etkili bir güvenlik gücü kapasitesi oluşturma
    noktasında ciddi ve samimi çabalar göstermesi gerektiğini" vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bu tür bir siyasi çabanın yokluğunda, bizim sağlayabileceğimiz herhangi bir yardım da dahil, kısa vadeli askeri eylem başarılı olmayacaktır. Irak'ın farklı kesimleri arasında uzlaşı yoksunluğunda, ABD veya diğer ülkelerin çeşitli askeri eylemleri, uzun vadede sorunu çözmeyecek, Irak'ta ihtiyaç olan istikrarı getirmeyecek" diyen Obama, bu son olayların Iraklı liderler için bir "uyanma ikazı" olması gerektiğini bildirdi.

    Obama, "Iraklı liderler, Irak halkı adına ülkeyi bir araya getirmek için, zor kararlar alma ve taviz verme yönünde isteklilik göstermeli. Şunu açıkça belirtiyorum: Iraklıların, birlikte çalışmaya hazır olduklarına yönelik bize güvence verdiği siyasi bir planın olmadığı bir ortamda, ABD kendini bir askeri eylem içine sokmayacak" dedi.

    Irak'ın komşularının da bu süreci desteklemesi gerektiğini dile getiren Obama, bu süreçte ABD'nin kendi üzerine düşeni yapacağını ama asıl olarak problem çözmenin tamamen Iraklılara bağlı olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obama, bir soru üzerine, Irak yönetimiyle temasta olduklarını, hafta sonunda ülkede birliğin nasıl kurulabileceğine yönelik Iraklıların çabaları hakkında daha iyi fikirlerinin oluşabileceğini kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow