hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Barzani, Goran Hareketi ile anlaştı

    Barzani, Goran Hareketi ile anlaştı
    expand

    Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY), Bölge Başkan Mesut Barzani'nin koalisyon hükümetini kurmakla görevlendirdiği Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP), Goran Hareketi ile anlaştığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan ve KDP Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani'nin konutunda gerçekleşen heyetler arası görüşmenin ardından KDP Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani ile Goran Hareketi Temsilcisi Ömer Seyid Ali, ortak basın toplantısı düzenledi.

    Fazıl Mirani, Goran ile bakanlıkların paylaşımı başta olmak üzere tüm konularda anlaştıklarını ifade ederek, "Bu anlaşma, Kürdistan bölgesindeki siyasi barış için çok önemlidir" dedi.

    Goran'ın kurulduğu 2009'dan beri muhalefette yer aldığını hatırlatan Mirani, "Son seçimde KDP'den sonra en çok oy alan ikinci parti oldular. Goran'ın, hükümette yer alması kabinemizi güçlendirir" diye konuştu.

    Ömer Seyid Ali de Goran olarak Peşmerge Bakanlığı, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı ile Din İşleri Bakanlığı olmak üzere 4 bakanlık aldıklarını, ayrıca Meclis Başkanlığının da kendilerinde olacağını belirtti.

    Diğer partilerle görüşmeler
    KDP heyeti, gün içerisinde Kürdistan Parlamentosu'nda 6 sandalyeye sahip İslam Toplum Partisi (Komela) temsilcileriyle görüştü. 10 milletvekiliyle mecliste temsil edilen İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) heyeti ise Neçirvan Barzani'nin Elektrik Bakanlığını teklif etmesine tepki göstererek önceden planlanan toplantıya katılmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son seçimde 18 milletvekili çıkararak üçüncü parti olan Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ise Neçirvan Barzani'nin tekliflerini değerlendiriyor. KYB Politbürosu arasında hükümete
    katılım şekli konusunda görüş ayrılıkları olduğu ifade edildi. KDP'nin verdiği süreye göre KYB'nin en geç üç gün içerisinde tavrını netleştirmesi bekleniyor.

    Kürt bölgesindeki genel seçimler, 21 Eylül 2013'te yapılmıştı. IKBY Meclisi 111 sandalyeden oluşuyor. Kabine ise 19 bakanlık ve makamın yetkilerine sahip 9 başkanlıktan oluşuyor. Başbakan ve bakan olmak için milletvekili olma şartı ise bulunmuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow