hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan Erdoğan İran'a gidiyor

    Başbakan Erdoğan İrana gidiyor
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere bugün İran'a gidiyor. Erdoğan, Hasan Ruhani'nin Haziran'da görevi Mahmud Ahmedinejad'dan devralmasından sonra İran'a ilk ziyaretini gerçekleştiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'nin daveti üzerine gideceği İran'da yarın resmi temaslarda bulunacak.

    17 Aralık'ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında Halkbank da tartışma konusu olmuş ve İran'dan alınan doğalgazın, altınla yapılan ödemesine ilişkin yolsuzluk ve İran'a yönelik ambargonun delindiği iddiaları tartışılmıştı. P5+1 ülkeleriyle vardığı nükleer anlaşma sonrası ambargonun hafifletilmesi beklenilen İran ile Türkiye'nin ilişkilerinde karşı cephelere düştükleri Suriye'deki kriz de var.

    Erdoğan'ın ziyaretinin hemen öncesinde dün ABD Hazine Bakanlığı'nın Terör ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı David Cohen, Ankara'da temaslarda bulunmuş ve İran'la yapılan nükleer anlaşma ve ambargo konularını ele almıştı.

    Bu gelişmelerin ardından İran'a giden Erdoğan, Batı ile iyi ve ılımlı ilişkiler kuran bir imaj çizen Hasan Ruhani'nin, Cumhurbaşkanlığı görevini Mahmud Ahmedinejad'dan devralmasından sonra İran'a ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Erdoğan ziyareti kapsamında yarın, İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile biraraya gelecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarifi ile de görüşecek olan Erdoğan'ın, İran Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Siyasi ve Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nde Türkiye-İran ilişkileri hakkında bir konuşma yapması bekleniyor.

    Ziyarette iki ülke arasındaki ilişkiler, başta Suriye olmak üzere bölge sorunları ve nükleer anlaşma sonrasına ilişkin süreç ele alınacak. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur, ziyaret sırasında iki ülke yetkililerinin imzalaması için beş işbirliği anlaşmasının hazırlandığını açıkladı. Rahimpur, İran ile Türkiye arasındaki mevcut 20 milyar dolarlık ticaret hacminin artırılması için ticari bağların kuvvetlendirilmesinin görüşüleceğini ifade etti. Tahran ve Ankara, ticaret hacmini 2015 yılı itibariyle 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. İran'ın Türkiye'ye doğalgaz ihraç etmesi sebebiyle ticarette Tahran lehine büyük bir açık bulunuyor. İran, Rusya'nın ardından, Türkiye'nin ikinci büyük gaz tedarikçisi konumunda.

    İlk kadın sözcüden açıklama

    İranın ilk kadın Dışişleri Sözcüsü Marziye Efhem de Erdoğanın ziyareti için açıklamada bulundu. Efhem, "Toplantıların düzeyi açısından önemli bir ziyaret" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan'a ziyareti sırasında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de eşlik edecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow