hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Batı Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden kaygılı

    Batı Ukraynanın toprak bütünlüğünden kaygılı
    expand

    Rusya'nın sınırdaki askerlerini geriye çekip, "askeri seçenek hala masada" dediği Ukrayna krizinde gerilim devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Ukrayna'da temaslardayken Almanya Şansölyesi Angela Merkel, ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda konuştu ve ülkenin toprak bütünlüğüne vurgu yaptı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de Putin'i arayarak tansiyonun düşürülmesini istedi. Kanada ise Rusya ile askeri aktivitelerini açıkladı ve krizi, Almanların 1938'de Çekoslovakya'nın Sudetenland bölgesini ilhak etmesine benzetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna'daki temasları çerçevesinde, "Reform İçin Ukrayna Demokratik İttifakı" (UDAR) lideri Vitaliy Kliçko ile bir araya geldi.

    İttifak'tan yapılan yapılan yazılı açıklamaya göre, Vitaliy Kliçko, Kerry ile görüşmesinde, ülkede 25 Mayıs'ta gerçekleştirilecek erken devlet başkanlığı seçimlerinin aksamamasının önemini vurguladı.

    Kliçko, "Şu anda devlet başkanlığı erken seçimlerinin aksamaması çok önemli ve seçimlerin parlamento tarafından belirlenen 25 Mayıs'ta yapılmasından yanayız. Ülkeye meşru bir devlet başkanı lazım" ifadesini kullandı.

    ABD'ye, Ukrayna'ya yapacağı mali yardımdan dolayı teşekkür eden Kliçko, "Günümüzde Ukrayna üzerinden Avrupa ve dünyada demokrasi ve istikrar için mücadele hattı geçiyor. Bu yüzden şu anda Ukrayna'nın Avrupa'ya entegrasyonu sürecini hızlandırmak gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

    Açıklamada, tarafların, Ukrayna topraklarında Rus işgalinin kabul edilemez olduğuna ve bölgedeki durumun normale dönüştürülmesine yönelik AGİT gözetleme heyetinin incelemelerde bulunmasına ilişkin de görüş alışverişinde bulunduğu aktarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kerry, ülkedeki temasları çerçevesinde, devlet başkan vekili Aleksandr Turçinov ve Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile temaslarda bulunmuş, ayrıca başkentteki Bağımsızlık Meydanı'na giderek, eylemler sırasında ölenlerin anısına çiçek bırakmıştı.

    Merkel, Obama ile görüştü

    Almanya Başbakanı Angela Merkel de Kırım'da artan gerilim üzerine ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştü. Almanya Hükümet Sözcü Steffen Seibert, yazılı açıklamasında, Başbakan Merkel ile Obama'nın, Ukrayna'da kaygı uyandıran gelişmeler konusunda kapsamlı bir telefon görüşmesi yaptıklarını belirtti. Ukrayna'daki son gelişmelerin değerlendirilmesi ve buradan çıkarılan sonuçlar hakkında iki ülke arasında en üst düzeyde görüş birliği olduğunu belirten Seibert, "Başbakan ile ABD Başkanı, gelişmeler hakkında yakın teması sürdürme ve politikalarını çok yakın koordine etme konusunda anlaşmışlardır" ifadesini kullandı.

    Ukrayna'nın toprak bütünlüğü vurgusu

    İki liderin Rusya'nın, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne yönelik net ihlalin ele alındığı bildirildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Liderler, Rusya'nın, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne yönelik net ihlaliyle ilgili ciddi endişelerini dile getirdi. Liderler, uluslararası gözlemcilerin ve insan hakları izleyicilerinin yerleştirilmesinin yanı sıra şiddetin azaltılmasının ve Rusya ile Ukrayna arasında direkt görüşmelerin başlatılmasının öneminde mutabık kaldı. Liderler ayrıca, mayıstaki seçimlere hazırlık yapan ve ekonomisini istikrara kavuşturmak için çalışan Ukrayna hükümetini desteklemeyi sürdürmeye ihtiyaç olduğunu ele aldı."

    Kanada Rusya ile askeri aktivitelerini askıya aldı

    Ukrayna kriziyle başlayıp Kırım'a sıçrayan gerilim devam ederken Kanada da Rusya'ya cephe aldı. Kanada, Rusya ile önceden planlanmış askeri aktiviteleri askıya aldığını açıkladı.

    Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper, Federal Parlamentoda yaptığı açıklamada, Kanada Silahlı Kuvvetleri ile Rusya askeri birliklerinin Kuzey Kutbu'nda gerçekleştirecekleri NORAD kapsamındaki Uyanık Kartal Tatbikatı'nın (Exercise Vigilant Eagle) da bu çerçevede askıya alındığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kanada'nın Moskova Büyükelçiliği'nin kapalı olduğunu tekrarlayan Harper, G7 üyesi ülke liderlerinin gelecek hafta toplanarak Ukrayna krizini görüşmelerinin mümkün olduğunu ifade etti.

    Rusya'nın, Ukrayna konusundaki tavrını eleştiren Kanada Başbakanı, "Dünya İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana böyle bir davranış görmedi" dedi.

    Kanada Dışişleri Bakanı John Baird de Ukrayna'nın Ottawa Büyükelçisi Vadym Prystaiko'yu kabulünde, Rusya'nın Kırım'ı işgalini, Nazi Almanya'sının 1938'de Çekoslovakya'nın Sudetenland bölgesini ilhak etmesine benzeti. Büyükelçi Vadym Prystaiko da Bakan Baird'in açıklamasına katıldığını belirterek, "Rusya'nın tutumu Kabul edilemez" diye konuştu.

    Öte yandan, başkent Ottawa'daki Kanada Federal Parlamento binası bahçesinde göndere Ukrayna'ya destek olmak adına Ukrayna bayrağı çekildi.

    Çin Devlet Başkanı da Putin'i aradı

    Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de Ukrayna'daki son durumla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şinhua ajansının haberine göre, dün akşam yapılan görüşmede Putin, Çin Devlet Başkanı Şi'ye, Ukrayna'daki son durumu aktardı ve krizle mücadele adına Rusya'nın aldığı önlemlere ilişkin bilgi verdi. Çin Devlet Başkanı Şi de Ukrayna'daki durumun son derece karmaşık olduğunu, bölgesel ve küresel etkileri bulunduğunu belirtti. Rusya'nın ilgili taraflarla, sorunun siyasi yollarla çözümü adına koordinasyonu sağlayacağına inandıklarını ifade eden Şi, uluslararası toplumun tansiyonu düşürücü arabuluculuk çaba ve önerilerini desteklerini kaydetti.

    Çin Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çin'in hiçbir ülkenin iç işlerine müdahale etmeme prensibine bağlı olduğunu ve Ukrayna'nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini belirtmişti.

    Lavrov'dan Batı'ya sert eleştiri

    İspanya'da resmi bir ziyaret için bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo ile düzenlediği ortak basın toplantısında ABD ve Batı dünyasının Ukrayna sorununda izlediği politikalar nedeni ile ağır eleştiriler yöneltti.

    Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna konusundaki tavrının net olduğu hatırlatılarak, uluslararası camianın Ukrayna'da silahlanan kişileri zamanında durdurmada geç kaldığını ifade etti. Ukranya'daki durumun çok karmaşık hal aldığını kabul eden Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, şunları söyledi:

    "Ukrayna Parlamentosu'na silahlı bir müdahale yapılmış, seçimlerle işbaşına gelmiş bir hükümet silahlı güçler tarafından görevden alınmıştır. Bu ne anayasa, ne de kanunlarda yer almaktadır. Bu kötü örnek tüm bölgeye sıçrayabilir, herkesi kanunlarda yer alan anlaşmaları madde madde okuyarak saygı göstermesini istiyoruz."

    Basın toplantısında, Ukrayna'da kan dökülmesine müsaade etmeyecekleri sözü de veren Lavrov, Rusya'nın Kırım'da yer alan üstlerinin dışında askerlerinin bulunmadığını ve ülkesinin Ukrayna'da bulunan Rus taraftarı milisleri kontrol ediyor sözlerinin de gerçeği yansıtmadığını belirtti.

    Sergey Lavrov, bir gazetecinin "Rusya'nın uluslararası bir heyetin bölgeye giderek Kırım'da bulunan Rus askerlerinin anlaşmalara uyup uymadığı konusunu denetlemesine izin verir misiniz?" sorusuna, "Bunu bana değil Kırım hükümetine sorun" yanıtını verdi.

    Lavrov, Amerikan meslektaşı John Kerry ile Paris'de bir görüşme yapacağını da vurgulayarak, "Ukrayna'da bu durumu provoke edenler sorunu da kendileri bulsunlar, 21 Şubat anlaşmasına herkesin uyması gerekir, kimseyi kandırmasınlar" açıklamasını yaptı.

    İspanya Dışişleri Bakanı Margallo da basın toplantısında, Ukrayna konusunda Lavrov'a "Önceliğimiz Ukrayna'da ulusal ve uluslararası yasalara, ulusal egemenliğe, toprak bütünlüğüne ve sınırların ihlal edilemeyeceğine saygı gösterilmesidir" mesajı verdi.

    Margallo, ikinci önceliklerinin de AB ve Rusya arasındaki çatışma ortamının yerini diyaloğa bırakması olduğunu söyleyerek Ukrayna'daki yaşananların barışçıl yollarda çözüleceğine inandığını kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow