hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bosna Hersek ve Sırbistan'ı sel vurdu

    Bosna Hersek ve Sırbistanı sel vurdu
    expand

    Bosna Hersek ve Sırbistan'da aşırı yağışlar nedeniyle nehirlerin taşması sonucu meydana gelen selin bilançosu her geçen saatte artmaya devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bosna Hersek'in kuzeybatısında bulunan Sanski Most kentinde, 1952 doğumlu ve engelli olan Suad Salman'ın, dün gece geç saatlerde sel sularına kapılarak hayatını kaybettiği bildirildi. 

    Bosna Hersek'in Biyelyina, Bratunats ve Jelyezno Polye kentlerinde yapılan tahliye çalışmaları sürecinde ise 2 erkek ve bir yaşlı kadın öldü. En kritik anların yaşandığı Maglay kentinde de, suların çekilmesinin ardından 2 yaşlı kadının cesedi ortaya çıktı.

    Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti bölgesinde bulunan Doboy kentinde, suların çekilmesiyle 6 kişinin cesedine ulaşıldı. Bosanski Şamats kentinde ise bir vatandaşın sulara kapılarak hayatını kaybettiği öğrenildi. Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde dün de seller yüzünden 3 kişi hayatını kaybetmişti. Son bilançoyla birlikte ülkede seller nedeniyle ölenlerin sayısı 16'ya yükseldi.

    Bosna Sırp Cumhuriyeti Polis Müdürü Goyko Vasiç, gazetecilere yaptığı açıklamada, yetkililerin ölü sayısının artmasından korktuğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ölen bazı vatandaşların hayatlarını nerede ve nasıl kaybettiklerinin bilinmediğini ifade eden Vasiç, "Doboy'da cesetlerini bulduğumuz vatandaşlar Doboylu mu, yoksa sulara kapılmalarının ardından mı oraya cesetleri geldi, bilinmiyor. Kimlik tespitinin ardından tüm bilgilere sahip olacağız. Telefon bağlantılarının kesik olmasından dolayı haberleşmek çok zorlaştı" diye konuştu.

    Doboy şehrinde, aynı zamanda, bazı evlerin soyulduğu görüldü. Hırsızların felaket durumunu suç işlemek için fırsat olarak kullandığını belirten Vasiç, elektrik kesintileri yüzünden geceleri güvenliği sağlamanın çok zor olduğunu söyledi.

    Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Biyelyina bölgesinde ise yaklaşık 5 bin ev sular altında kaldı. Bosna Sırp Cumhuriyeti Meteoroloji Merkezi, bu şehirden geçen Sava Nehri'nin 9 metreyi aştığını, fakat güvenlik sebeplerinden dolayı artık su seviyesini tam ölçemediklerini açıkladı.

    Su ve elektrik kesintisi, gıda ve içecek su eksikliği çekilen Biyelyina bölgesinde yaklaşık 10 bin vatandaş tahliye edilmeyi bekliyor.

    Biyelyina yakınlarında bulunan Priyedor kentinde de 400 evin sular altında kalmasının ardından, yerel yetkililer, olağanüstü durum ilan etti.

    Bosna Hersek ve Sırbistanı sel vurdu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bosna Sırp Cumhuriyeti'nideki Banya Luka kentinde ise, Vrbas ve Vrbanya nehirlerindeki su seviyesinin durgunlaşması ile, vatandaşlar daha sakin bir gece yaşadı. Dün yaşanan kritik anların ardından, Karanovats, Bucak, Çesma ve Priyeçani semtlerinin sokakları hala sular altındayken, şehrin büyük bir kısmında elektrik kesintileri devam ediyor.

    Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri, Avrupa Barış Gücü (EUFOR), Hırvatistan ve Slovenya'nın 10 helikopteri, Maglay, Doboy, Bosanski Şamats, Oraşye ve Biyelyina gibi kentlerde tahliye çalışmalarına devam ediyor.

    Bu arada, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Bosna Hersek'in Visoko ve Kakany şehirlerini ziyaret etti.


    İzzetbegoviç bugün incelemelerde bulunmak üzere, ülkenin Zenitsa ve Maglay kentlerini de ziyaret edecek.

    -Brçko Distrikt-

    Bosna Hersek'in kuzeyinde bulunan Brçko kenti, dün geceden beri tamamen bloke edilmiş durumda. Şehirde akan Sava Nehri'nin taşmasıyla meydana gelen seller, yüzlerce evi sular altında bırakırken, şehire karayolları üzerinden giriş ve çıkışlar da engellendi.

    Brçko'da yaklaşık 100 kişi tahliye edildi ve vatandaşlar okul binasına yerleştirildi. Brçko'da bulunan bir çok fakülte, banka ve diğer iş binaları da sular altında kalırken, maddi hasarın boyutları henüz bilinmiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bosna Hersek ve Sırbistanı sel vurdu


    -Bosna Hersek'teki yardım kampanyaları-

    Türk girişimcilerce Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde (IUS), selden etkilenen bölgelere göndermek amacıyla yardım kampanyası başlattı. IUS'ta toplanan gıda, battaniye, ilaç ve diğer gereksinimler, geçtiğimiz günlerde de vatandaşlara yardım eden Türk İşbirliği Ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından dağıtılacak.

    Slovenya'da yaşayan ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine Slovenya'dan Liberal Demokrasi Partisi'nin başörtülü adayı Boşnak asıllı Faila Paşiç Bişiç de, Slovenya'da Bosna Hersek ve Sırbistan'da mağdur olan vatandaşlar için yardım kampanyası başlattı.

    Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Lowa eyaletinde milletvekili olan Boşnak asıllı Anesa Kaytazoviç ise, ABD Kongresi'nden yardım kampanyası başlatması çağırısında bulundu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -Sırbistan-

    Sırbistan'da meydana gelen sellerde 15 binden fazla kişi tahliye edilirken, 2 binden fazla ev sular altında kaldı.

    Dün gece boyunca Sırbistan'ın, Obrenovats, Bariç, Lazarevats, Şabac, Krupany, Vladimirtsi, Smederovo gibi belediyelerinde mağdur olan vatandaşlara yardım dağıtıldı.

    Ülkede sellerde şu ana kadar 3 kişi hayatını kaybetti. Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, bugün düzenlediği basın toplantısında, suların çekilmesi ile yeni cesetler bulduklarını fakat bilançonun henüz bilinmediğini söyledi.

    Sırbistan yetkilileri ile görüşmek üzere Belgrad'ı ziyaret eden Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ise, asıl felaketin suların çekilmesi ile başlayabileceğini söyledi. Meteoroloji merkezlerinden alınan bilgilere göre, önümüzdeki haftada hava sıcaklığının 30 dereceye kadar yükselebileceğini belirten Dodik, sokaklarda bulunan hayvan cesetleri, benzin kalıntıları ve benzeri şeylerin bir çok hastalığa yol açabileceğine dikkati çekti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow