hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cameron, İskoçya'nın ayrılmasını istemiyor

    Cameron, İskoçyanın ayrılmasını istemiyor
    expand

    İngiltere Başbakanı David Cameron, "İskoçya'nın Birleşik Krallık'ta kalmasını çok istiyoruz ve bu milletler ailesinin parçalanmasını istemiyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cameron, Daily Mail gazetesi için kaleme aldığı makalede, gelecek hafta yapılacak referandumda verilecek karardan geri dönüş olmayacağını belirterek, "Bu nedenle ben, Ed Miliband ve Nick Clegg bugün bulunmamız gereken doğru yerin parlamentodaki 'Başbakan'a Sorular' oturumu değil, İskoçya olduğuna karar verdik" dedi.

    Birleşik Krallık'ın birlikte daha iyi olduğunu dile getiren Cameron, bugün İskoçya'da seçmenlerle konuşacaklarını ve İskoç halkına "kalmanızı istiyoruz" mesajını vereceklerini dile getirdi.

    Referandumdan çıkacak "bağımsızlığa hayır" sonucunun İskoçya'ya vergilendirme, harcama gibi konularda daha fazla yetki verilmeyeceği anlamına gelmediğini vurgulayan İngiltere Başbakanı, eski Başbakan Gordon Brown'un bu hafta başında ortaya koyduğu planı desteklediğini kaydetti.

    Brown önceki gün yaptığı açıklamada, referandumdan "bağımsızlığa hayır" kararı çıkarsa İskoç özerk parlamentosunun yetkilerinin artırılacağını söylemişti.

    "Birleşik Krallık bölünürse sonsuza kadar bölünür"

    Birleşik Krallık'ın "değerli ve özel bir ülke olduğunu" ifade eden David Cameron, İskoç halkına hitaben şunları kaydetti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Birleşik Krallık'ta kalmanızı çok istiyoruz ve bu milletler ailesinin parçalanmasını istemiyoruz. Eğer Birleşik Krallık bölünürse sonsuza kadar bölünür. Dolayısıyla seçim çok açık. Ya 'evet' oyuyla karanlık bir gelecek ya da 'hayır" oyuyla parlak bir gelecek. İskoçya gelecek hafta 'hayır' derse bu
    geleceği birlikte yazabiliriz."

    Bu arada, İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond, Başbakan Cameron, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ve muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband'in bugün İskoçya'yı ziyaret edecek olmasının bağımsızlığa desteği artıracağını söyledi.

    Salmond, "üç liderin şimdiye kadar İngiliz parlamentosundaki en az güvenilir liderler olduğunu" savunarak, Cameron'ı 18 Eylül'deki referandumdan önce kendisiyle canlı yayında tartışma programına katılmaya çağırdı. Cameron, Clegg ve Miliband bugün İskoçya'da seçmenleri referandumda birlikten yana oy kullanmaları için ikna etmeye çalışacak.

    Kraliçe: "Beni tartışmalara çekmeyin"

    Öte yandan, olası bağımsızlıktan endişeli olduğu İngiliz basınına yansıyan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in siyasilerin tartışmalara kendisini çekmemesini istediği kaydedildi. Times gazetesinin bugün manşetinden duyurduğu habere göre, Kraliçe siyasetçilere "Beni bu tartışmalara çekmeyin" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bağımsızlık referandumuna doğru İskoçya seçmeninin soru işaretleri...

    Siyasi konularda genelde görüş belirtmeyen İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, bu yıl İngiliz parlamentosunun yeni yasama yılının açılışında yaptığı konuşmada, "Hükümetim, İskoç parlamentosuna yeni finansal yetkiler vermeye devam edecek ve İskoçya'nın Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalmaya devam etmesini sağlayacak" ifadesini kullanmıştı.

    İskoçya ayrılırsa Birleşik Krallık'ın bayrağı ne olacak?

    18 Eylül'de İskoç halkına "İskoçya, bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Referanduma katılımın yüksek olması ve yaklaşık 3,5 milyon İskoçyalının sandık başına gitmesi bekleniyor. 18 Eylül'deki referandumdan "bağımsızlığa evet" sonucu çıkması ve müzakerelerde anlaşılması halinde İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan tam bağımsızlığının 2016 yılından önce mümkün
    olması öngörülmüyor.

    Son anketler bağımsızlık yanlıları ile karşıtları arasındaki farkın yüzde 1, kararsızların oranını ise yaklaşık yüzde 20 olduğunu ortaya koyuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Piyasalarda "İskoçya" korkusu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow